Rozkoszne ciasto cytrynowe. Aksamitny krem budyniowy, delikatna pianka - co może być lepszego?

Rozkoszne ciasto cytrynowe. Aksamitny krem budyniowy, delikatna pianka - co może być lepszego?
Autor: Shutterstock, Shutterstock Biskoptowe ciasto z deliaktnymi masami o smaku cytryny to prawdziwa rozkosz dla podniebienia
łatwy
60 min
4

To ciasto cytrynowe jest naprawdę rozkoszne - mięciutki biszkopt stanowi podstawę dla dwóch cytrynowych mas - budyniowej i śmietankowej. Całość uzupełnia cytrynowy lukier. Ciasto idealne na weekendowe podwieczorki

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 3 duże jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 1 słoiczek kwaskowego dżemu
  • PONCZ:
  • ok. 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 125 ml soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • PIANKA:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • LUKIER:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Ciągle miksując dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku.
  • Do osobnej miseczki przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Dodajemy wodę i miksujemy dosłownie kilka sekund, na najmniejszych obrotach.
  • Dno formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180ºC. Gotowe ciasto przekrawamy na dwa cienkie blaty.
  • MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Przykrywamy budyń folią, by na wierzchu nie zrobił się kozuch i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń i dokładnie miksujemy
  • PONCZ: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy dolny biszkopt. Smarujemy go cienką warstwą podgrzanego dżemu.
  • Na biszkopt wlewamy masę budyniową, delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
  • PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.
  • Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy drugi blat biszkoptowy.
  • LUKIER: Sok z cytryny ucieramy z cukrem puder na gładką masę. (Dodajemy taka ilość cukru pudru, by masa była gęsta , ale smarowna).
  • Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy wierzch ciasta.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej