Rozkoszne ciasto cytrynowe. Aksamitny krem budyniowy, delikatna pianka - co może być lepszego?
2022-09-30

łatwy
60 min
4
To ciasto cytrynowe jest naprawdę rozkoszne - mięciutki biszkopt stanowi podstawę dla dwóch cytrynowych mas - budyniowej i śmietankowej. Całość uzupełnia cytrynowy lukier. Ciasto idealne na weekendowe podwieczorki
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 3 duże jajka
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 1 słoiczek kwaskowego dżemu
- PONCZ:
- ok. 150 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 125 ml soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- PIANKA:
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- LUKIER:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Ciągle miksując dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku.
- Do osobnej miseczki przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszankę przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Dodajemy wodę i miksujemy dosłownie kilka sekund, na najmniejszych obrotach.
- Dno formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180ºC. Gotowe ciasto przekrawamy na dwa cienkie blaty.
- MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Przykrywamy budyń folią, by na wierzchu nie zrobił się kozuch i odstawiamy do wystygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń i dokładnie miksujemy
- PONCZ: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy dolny biszkopt. Smarujemy go cienką warstwą podgrzanego dżemu.
- Na biszkopt wlewamy masę budyniową, delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.
- PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.
- Wlewamy na masę budyniową. Na górze układamy drugi blat biszkoptowy.
- LUKIER: Sok z cytryny ucieramy z cukrem puder na gładką masę. (Dodajemy taka ilość cukru pudru, by masa była gęsta , ale smarowna).
- Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy wierzch ciasta.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem