Rożki z nadzieniem jabłkowym: przepis

2021-03-29
Rożki z nadzieniem jabłkowym
Autor: Shutterstock Rożki z nadzieniem jabłkowym to prosty deser niesłychanie łatwy do przygotowania.
łatwy
35 min
4

Rożki z nadzieniem jabłkowym to świetny deser zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga też specjalnych umiejętności kulinarnych. Wypróbuj nasz przepis na rożki z nadzieniem jabłkowym.

SKŁADNIKI

  • kostka masła (200 g)
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cynamon do posypania
  • ½ słoiczka jabłek prażonych
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i masło wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem a następnie zagnieć ciasto, dokładnie wyrób i włóż do zamrażarki.
  • Po 10 minutach wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij kwadraty, na które łyżką nałóż jabłka prażone wymieszane ze szczyptą cynamonu.
  • Zawijaj i zlepiaj boki, tworząc trójkąt.
  • Układaj na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce do pieczenia.
  • Posmaruj rożki oliwą z oliwek i piecz około 20-25 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Redakcja
więcej