Rożki z nadzieniem jabłkowym: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Rożki z nadzieniem jabłkowym to świetny deser zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga też specjalnych umiejętności kulinarnych. Wypróbuj nasz przepis na rożki z nadzieniem jabłkowym.
SKŁADNIKI
- kostka masła (200 g)
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- cynamon do posypania
- ½ słoiczka jabłek prażonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i masło wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem a następnie zagnieć ciasto, dokładnie wyrób i włóż do zamrażarki.
- Po 10 minutach wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij kwadraty, na które łyżką nałóż jabłka prażone wymieszane ze szczyptą cynamonu.
- Zawijaj i zlepiaj boki, tworząc trójkąt.
- Układaj na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce do pieczenia.
- Posmaruj rożki oliwą z oliwek i piecz około 20-25 minut w temperaturze 180-190 stopni.