Przecier jabłkowy: przepis na pyszny przecier z jabłek na zimę

Przecier jabłkowy: przepis na pyszny przecier z jabłek na zimę

Autor Zdjęcia: photos.com

Mus z jabłek - idealny do naleśników i deserów

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przecier jabłkowy to doskonały deser na jesienne i deszczowe wieczory. Można go jeść bez żadnych dodatków, ale również dodawać go do naleśników czy ciast. Sprawdź, jak go przygotować - podajemy sprawdzony przepis na przecier z jabłek.

Składniki

  • 3 kg jabłek

  • 6 czubatych łyżek cukru

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyj, obierz ze skórki oraz wytnij gniazda nasienne. Jeśli zaczną ciemnieć, skrop je delikatnie cytryną. Następnie pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka. Wlej do niego trochę wody (3/4 szklanki).

  • Zacznij gotować owoce, co jakiś czas je mieszając, aby nie przywierały do dna garnka. Jeśli zobaczysz, że woda wyparowała, a jabłka nie zmieniają konsystencji, dolej jej jeszcze trochę. Jeśli z kolei jabłka stały się półpłynne, a wody wciąż jest za dużo - spokojnie ją odlej.

  • Po ugotowaniu owoców należy je zblendować lub zmiksować. Przecier jabłkowy musi mieć gładką i płynną konsystencję, miksuj je więc do momentu, w którym taką otrzymasz. Jeśli nie chcesz ich blendować, możesz przetrzeć przez sitko.

  • Gotowy przecier jabłkowy przełóż do umytych i wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć je szczelnie i włóż do garnka, aby je spasteryzować. Na dnie garnka połóż czystą ścierkę, która zapobiegnie ewentualnym pęknięciom słoików. Zalej wszystko wodą i gotuj przez 20 minut od momentu doprowadzenia do wrzenia zawartości garnka.

  • Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przykryj je ścierką lub kocem i odstaw na kilkanaście godzin, aby zdążyły się dobrze spasteryzować. Po takich zabiegach będziesz mieć pewność, że w słoiku nie pozostały żadne drobnoustroje, które mogły się tam dostać w czasie przygotowywania przecieru jabłkowego.

Ocena: 3,3