Rożki z jagodami: przepis na ciasteczka z jagodami
2021-03-29
średni
60 min
4
Sprawdź, jak przygotować rożki z jagodami. Jagody najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów. Wykorzystuj je, ponieważ są prawdziwą skarbnicą witaminy A, a do tego smakują wyśmienicie. Podajemy dobry przepis na pyszne ciasteczka z jagodami.
Bułeczki z jagodami
Racuszki z jagodami
Jagodniki
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 50 dag mąki
- margaryna
- 4 jajka
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanka mleka
- NADZIENIE:
- jagody
- cukier kryształ i ewentualnie do posypania cukier puder.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże (można dodać łyżkę mąki i cukru, żeby wyrosły lepiej) i odstaw na 10 min.
- Na stolnicy posiekaj mąkę z margaryną, dodaj 2 żółtka i 2 całe jajka, śmietanę, cukier waniliowy oraz rozczyn z drożdży i wszystko razem połącz, zagniatając ciasto.
- Następnie rozwałkuj placek cienko i pokrój na małe kwadraty. Na każdym z nich ułóż po kilka jagód i zlep na kształt rożka. Ułóż je na blaszce i posmaruj każdego białkiem, a na wierzch posyp cukier kryształ.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz na złoty kolor w temp. 180-200 stopni. Po upieczeniu możesz posypać je również cukrem pudrem.