Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami

2021-03-31
Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami
Autor: Shutterstock Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym oprószona cukrem i udekorowana świeżymi truskawkami
łatwy
45 min
4

Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami wygląda niezwykle efektownie, wręcz spektakularnie i dlatego bardzo odświętnie. Jednak przygotowanie rolady jest łatwiejsze niż tortu. Jeśli zaczynacie przygodę z ciastami z kremem, to zacznijcie właśnie o rolady. Z naszym przepisem krok po kroku uda się każda rolada. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszną roladę z niedrogim kremem twarożkowym i świeżymi truskawkami.

Bądź sprytna, bądź zaradny

Rolada biszkoptowa wygląda spektakularnie, a jest tak prosta do przygotowania. Jest także oszczędna. Biszkopt jest cienki, do jego przygotowania wystarczą tylko 2 jajka. A pyszny krem twarożkowy jest tani i również bardzo łatwy w przygotowaniu.

Tak naprawdę każdego przeraża myśl, że będzie musiał zwinąć roladę. Ale to jest proste! Zacznij od jednego brzegu, zawiń ściereczkę i kawałek po kawałku roluj biszkopt. Uda się za pierwszym razem! 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na krem:
  • 100-150 g twarogu według przepisu na Domowy twaróg ze zsiadłego mleka lub Domowy twaróg z mleka kwaśnego i słodkiego
  • 1-2 łyżki śmietany, jeśli ser jest zbyt suchy
  • 2-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/6 łyżeczki soli (tajny składniki, który reguluje równowagę słodyczy)
  • Na biszkopt:
  • 2 jajka rozmiar M
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 30 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 1/6 łyżeczki soli
  • oraz 
  • 4-6 łyżek dżemu truskawkowego, podgrzanego, aby się nieco rozpuścił
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6-8 truskawek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Należy zacząć od kremu twarożkowego. Twaróg przetrzeć przez sito, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Do rozdrobnionego twarogu, jeśli jest suchy dodać śmietany i wymieszać.
  • Do masy twarogowej dodać mleko skondensowane, sól i wanilię, ubić wszystko na jednorodną masę.
  • Oddzielnie utrzeć masło i dodać do twarogu, ubić wszystko razem. Wstawić do lodówki.
  • Pora na biszkopt. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać cukier i utrzeć lub ubić mikserem na jednorodną, puszystą masę.
  • Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Piana powinna być sztywna.
  • Do żółtek dodać mąkę i stopione masło. Wymieszać. W 2-3 porcjach dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec 10 minut.
  • Gdy biszkopt się piecze, przygotować ściereczkę tych samych rozmiarów, co blacha. Ściereczkę lekko zwilżyć.
  • Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, spodem do góry, zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć razem ze ściereczką w zgrabną roladę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Gdy biszkopt jest już wystudzony, rozwinąć go, posmarować podgrzanym dżemem truskawkowym. Na to położyć krem i rozsmarować go po całej powierzchni.
  • Ponownie zwinąć roladę. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować połówkami świeżych truskawek.