Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami
Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami wygląda niezwykle efektownie, wręcz spektakularnie i dlatego bardzo odświętnie. Jednak przygotowanie rolady jest łatwiejsze niż tortu. Jeśli zaczynacie przygodę z ciastami z kremem, to zacznijcie właśnie o rolady. Z naszym przepisem krok po kroku uda się każda rolada. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszną roladę z niedrogim kremem twarożkowym i świeżymi truskawkami.
Bądź sprytna, bądź zaradny
Rolada biszkoptowa wygląda spektakularnie, a jest tak prosta do przygotowania. Jest także oszczędna. Biszkopt jest cienki, do jego przygotowania wystarczą tylko 2 jajka. A pyszny krem twarożkowy jest tani i również bardzo łatwy w przygotowaniu.
Tak naprawdę każdego przeraża myśl, że będzie musiał zwinąć roladę. Ale to jest proste! Zacznij od jednego brzegu, zawiń ściereczkę i kawałek po kawałku roluj biszkopt. Uda się za pierwszym razem!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na krem:
- 100-150 g twarogu według przepisu na Domowy twaróg ze zsiadłego mleka lub Domowy twaróg z mleka kwaśnego i słodkiego
- 1-2 łyżki śmietany, jeśli ser jest zbyt suchy
- 2-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
- 50 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/6 łyżeczki soli (tajny składniki, który reguluje równowagę słodyczy)
- Na biszkopt:
- 2 jajka rozmiar M
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g masła, stopionego i przestudzonego
- 1/6 łyżeczki soli
- oraz
- 4-6 łyżek dżemu truskawkowego, podgrzanego, aby się nieco rozpuścił
- 1 łyżka cukru pudru
- 6-8 truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Należy zacząć od kremu twarożkowego. Twaróg przetrzeć przez sito, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Do rozdrobnionego twarogu, jeśli jest suchy dodać śmietany i wymieszać.
- Do masy twarogowej dodać mleko skondensowane, sól i wanilię, ubić wszystko na jednorodną masę.
- Oddzielnie utrzeć masło i dodać do twarogu, ubić wszystko razem. Wstawić do lodówki.
- Pora na biszkopt. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać cukier i utrzeć lub ubić mikserem na jednorodną, puszystą masę.
- Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Piana powinna być sztywna.
- Do żółtek dodać mąkę i stopione masło. Wymieszać. W 2-3 porcjach dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w ciasto.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec 10 minut.
- Gdy biszkopt się piecze, przygotować ściereczkę tych samych rozmiarów, co blacha. Ściereczkę lekko zwilżyć.
- Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, spodem do góry, zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć razem ze ściereczką w zgrabną roladę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy biszkopt jest już wystudzony, rozwinąć go, posmarować podgrzanym dżemem truskawkowym. Na to położyć krem i rozsmarować go po całej powierzchni.
- Ponownie zwinąć roladę. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować połówkami świeżych truskawek.