Domowy twaróg ze zsiadłego i słodkiego mleka: jak zrobić w domu twarożek

Domowy twaróg ze zsiadłego i słodkiego mleka: jak zrobić w domu twarożek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy twaróg ze zsiadłego mleka - tradycyjny przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Samodzielnie przygotowany twaróg ze zsiadłego mleka smakuje zupełnie inaczej niż jego sklepowe odpowiedniki. Spróbuj domowego twarogu, a zakochasz się w tym przepisie. 

Składniki

  • 2 szklanki zsiadłego mleka o temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka słodkiego mleka, pasteryzowanego (mleko UHT wykluczone) 

  • łyżka śmietanki

  • łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże mleko zagotuj.

  • Gorące mleko przelej do zsiadłego, wymieszaj i ostudź. Powstanie biały skrzep mleka i oddzieli się żółtawa przezroczysta serwatka. 

  • Powstały skrzep mleczny odcedź na gęstym sitku. Najlepiej pozostawić go na noc.

  • Gotowy twaróg przechowywać w lodówce.

  • Przed podaniem porcję rozgnieść widelcem, dodać śmietankę, zioła, posolić do smaku i wymieszać.

  • Podawać do chleba. 

 

Ocena: 2,7