Omlet na słono - TOP 9 wytrawnych omletów
Domowy twaróg ze zsiadłego i słodkiego mleka: jak zrobić w domu twarożek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowy twaróg ze zsiadłego mleka - tradycyjny przepis
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Samodzielnie przygotowany twaróg ze zsiadłego mleka smakuje zupełnie inaczej niż jego sklepowe odpowiedniki. Spróbuj domowego twarogu, a zakochasz się w tym przepisie.
Składniki
2 szklanki zsiadłego mleka o temperaturze pokojowej
1 szklanka słodkiego mleka, pasteryzowanego (mleko UHT wykluczone)
łyżka śmietanki
łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Świeże mleko zagotuj.
Gorące mleko przelej do zsiadłego, wymieszaj i ostudź. Powstanie biały skrzep mleka i oddzieli się żółtawa przezroczysta serwatka.
Powstały skrzep mleczny odcedź na gęstym sitku. Najlepiej pozostawić go na noc.
Gotowy twaróg przechowywać w lodówce.
Przed podaniem porcję rozgnieść widelcem, dodać śmietankę, zioła, posolić do smaku i wymieszać.
Podawać do chleba.