Czekoladowe ciasto bez jajek i tłuszczu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Czekoladowe ciasto bez jajek to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie tolerują białka jaja kurzego. Ciasto jest bez masła i oleju, ale nie bez tłuszczu. Ponieważ do przygotowania czekoladowej przyjemności użyjemy tłustego mleka kokosowego. Poza tym to bardzo łatwe ciasto, które uprzyjemni nam popołudnia z kawą lub filiżanką herbaty.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml lub 2 szklanki mąki
- 125 ml czyli 0,5 szklanki cukru
- 125 ml czyli 0,5 szklanki cukru brązowego
- 15 g proszku do pieczenia
- 80 ml kakao w proszku
- Na glazurę:
- 100 g czekolady 70% kakao
- 1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko kokosowe podgrzać, wystarczy jak będzie ciepłe.
- Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać oba rodzaje cukru, wymieszać.
- Dodać ciepłe mleko kokosowe i szybko zamieszać.
- Formę posmarować olejem roślinny, wlać ciasto.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 40 minut.
- Wyjąć ciasto i ostudzić.
- Na ostudzone ciasto wylać glazurę przygotowaną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z olejem.