Puszyste racuchy z musem truskawkowym i listkami mięty

2021-03-29
Puszyste racuchy z musem truskawkowym i listkami mięty
Autor: Shutterstock Puszyste racuchy z musem truskawkowym
łatwy
30 min
4

Puszyste racuchy z musem truskawkowym to obowiązkowe danie w sezonie na truskawki. Podajemy je udekorowane listkami mięty, a dla bardziej odważnych - podpowiedź, że można je podawać także z listkami bazylii. To rozwiązanie dla ciekawych nowych połączeń smakowych. 

 

 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • listki mięty (lub bazylii)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka i cukier ucieramy blenderem aż powstanie kogel-mogel. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto.
  • Nabieramy łyżką ciasto i smażymy na oleju małe placuszki. Z obydwu stron na złocisto.
  • Truskawki, cukier i listki mięty miksujemy. Podajemy racuchy z musem truskawkowym udekorowane listkami mięty.