Puszyste racuchy z musem truskawkowym i listkami mięty
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Puszyste racuchy z musem truskawkowym to obowiązkowe danie w sezonie na truskawki. Podajemy je udekorowane listkami mięty, a dla bardziej odważnych - podpowiedź, że można je podawać także z listkami bazylii. To rozwiązanie dla ciekawych nowych połączeń smakowych.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru
- olej do smażenia
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- listki mięty (lub bazylii)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka i cukier ucieramy blenderem aż powstanie kogel-mogel. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto.
- Nabieramy łyżką ciasto i smażymy na oleju małe placuszki. Z obydwu stron na złocisto.
- Truskawki, cukier i listki mięty miksujemy. Podajemy racuchy z musem truskawkowym udekorowane listkami mięty.