Przepyszne ciasto z brzoskwiniami i borówkami. Odrobina słońca na pochmurne dni

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Autor: Shutterstock Ciasto z brzoskwiniami i borówkami jest pyszne i pięknie wygląda.
łatwy
30 min
8

To ciasto jest jak promyk słońca w pochmurny dzień. Bogaty, maślany smak spodu tworzy harmonijną całość z soczystymi i aromatycznymi owocami, dając dodatkowo niezwykły efekt kolorystyczny. Pyszne, piękne, urzekające.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Oraz:
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 4-5 brzoskwiń
  • 1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. 
  • Dobrze schłodzone masło pokroić w niewielka kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Masło dodać do sypkich składników i siekać przez chwile nożem, aż postania grudki.
  • Dodać jajko i wanilię, zagnieść szybko ciasto do połączenia składników.
  • Jeśli dysponujesz robotem planetarnym z haczykowata końcówką, ciasto możesz przygotować przy jego pomocy.
  • Blaszkę o średnicy ok 20 cm wysmarować masłem. Na spód można położyć docięty papier do pieczenia.
  • Spód blaszki wyłożyć cienką warstwa ciasta (do 1 cm). Boki wykleić na wysokość 2-3 cm. Blaszkę wstawić do lodówki.
  • W misce wymieszać cukier z mąka i skrobia kukurydzianą.
  • Brzoskwinie umyć, wypestkować, pokroić w kostkę, wymieszać z borówkami, skropić sokiem z cytryny.
  • Dodać mieszaninę mąki, skrobi i cukru i dokładnie wymieszać, aby suche składniki równomiernie pokryły owoce.
  • Owoce przełożyć na schłodzone ciasto. Blaszkę przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
  • Ciasto piec ok 90 minut, na ostatnie 15 minut można zdjąć folie, aby wierzch się lekko zrumienił.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. po pół godzinie można wyjąć z blaszki.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca

Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej