Przepyszne ciasto z brzoskwiniami i borówkami. Odrobina słońca na pochmurne dni
2022-10-03
łatwy
30 min
8
To ciasto jest jak promyk słońca w pochmurny dzień. Bogaty, maślany smak spodu tworzy harmonijną całość z soczystymi i aromatycznymi owocami, dając dodatkowo niezwykły efekt kolorystyczny. Pyszne, piękne, urzekające.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Oraz:
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 4-5 brzoskwiń
- 1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
- Dobrze schłodzone masło pokroić w niewielka kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Masło dodać do sypkich składników i siekać przez chwile nożem, aż postania grudki.
- Dodać jajko i wanilię, zagnieść szybko ciasto do połączenia składników.
- Jeśli dysponujesz robotem planetarnym z haczykowata końcówką, ciasto możesz przygotować przy jego pomocy.
- Blaszkę o średnicy ok 20 cm wysmarować masłem. Na spód można położyć docięty papier do pieczenia.
- Spód blaszki wyłożyć cienką warstwa ciasta (do 1 cm). Boki wykleić na wysokość 2-3 cm. Blaszkę wstawić do lodówki.
- W misce wymieszać cukier z mąka i skrobia kukurydzianą.
- Brzoskwinie umyć, wypestkować, pokroić w kostkę, wymieszać z borówkami, skropić sokiem z cytryny.
- Dodać mieszaninę mąki, skrobi i cukru i dokładnie wymieszać, aby suche składniki równomiernie pokryły owoce.
- Owoce przełożyć na schłodzone ciasto. Blaszkę przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
- Ciasto piec ok 90 minut, na ostatnie 15 minut można zdjąć folie, aby wierzch się lekko zrumienił.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. po pół godzinie można wyjąć z blaszki.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca