Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem

Podpłomyki lefse
Autor: Shutterstock Podpłomyki lefse to podstawa niedzielnego śniadania w Norwegii.
łatwy
30 min
4

Podpłomyki lefse to popularny w Norwegii deser, ale można je równie dobrze zaserwować na śniadanie lub kolację. To także sycąca przegryzka. łatwa w przygotowaniu i niedroga.

Placki znakomicie smakują z masłem i cukrem lub z gęstą śmietaną przyprawioną cukrem i cynamonem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • małe opakowanie tłustej, kwaśniej śmietany
  • szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem d pieczenia.
  • Śmietanę wymieszaj z mlekiem, dodaj miód i cukier, a kiedy składniki się połącza dodaj mąkę.
  • Zagnieć ciasto, a następnie zroluj je w wałek. pokrój w poprzek na plastry.
  • Każdy plaster rozwałkuj na niezbyt gruby placek (średnicy ok 20-25 cm).
  • Ułóż na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
  • Piecz w temperaturze 230 st. C. ok. 7 minut.
  •