Podpłomyki lefse - skandynawskie naleśniki z miodem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Podpłomyki lefse to popularny w Norwegii deser, ale można je równie dobrze zaserwować na śniadanie lub kolację. To także sycąca przegryzka. łatwa w przygotowaniu i niedroga.
Placki znakomicie smakują z masłem i cukrem lub z gęstą śmietaną przyprawioną cukrem i cynamonem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- małe opakowanie tłustej, kwaśniej śmietany
- szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem d pieczenia.
- Śmietanę wymieszaj z mlekiem, dodaj miód i cukier, a kiedy składniki się połącza dodaj mąkę.
- Zagnieć ciasto, a następnie zroluj je w wałek. pokrój w poprzek na plastry.
- Każdy plaster rozwałkuj na niezbyt gruby placek (średnicy ok 20-25 cm).
- Ułóż na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
- Piecz w temperaturze 230 st. C. ok. 7 minut.