Placuszki z serka waniliowego: przepis na syrniki, rosyjskie placki
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu doskonale smakują na śniadanie lub podwieczorek. Zazwyczaj podaje się placki z serka razem z owocami lub konfiturami. Zawsze oprószone cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 400 g serka waniliowego
- 2 średnie jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka oraz serki wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
- W misce umieścić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Można użyć miksera.
- Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
- Rozgrzać dobrze patelnię. Wlać olej. Małą chochelką nakładać porcje ciasta. Wylewać tyle, by powstał placek o średnicy około 12 cm.
- Po około 30 sekundach placki przewracać na drugą stronę. Chwilę odczekać i zdjąć placki na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać oprószone cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub konfiturą.