Placki z soczewicy - prosty przepis na wegetariańskie placki
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Placki z czerwonej soczewicy to smaczne i pożywne wegetariańskie lub po prostu jarskie danie. Są smaczne, dostarczają dużo pełnowartościowego białka i dzięki temu sycą na długo.
SKŁADNIKI
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 liść laurowy
- 0,5 litra wywaru warzywnego,
0,5 cebuli
0,5 marchewki - 1 łyżka ziół (szczypiorek, koperek, estragon)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 30 g kwaśnej gęstej śmietany
- 1,5 łyżki grubego śrutu owsianego z pełnego ziarna
- pieprz
- ewentualnie 50 g ementalera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę razem z listkiem laurowym gotować w wywarze przez 20–30 minut w odkrytym garnku. Wyjąć listek laurowy.
- Cebulę i marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić, dodać zioła.
- Połowę oliwy z oliwek rozgrzać w małym garnku, wrzucić cebulę i marchewkę, dusić aż będą miękkie.
- Jajka, mąkę, śmietanę, śrut owsiany, zioła, marchewkę i cebulę dodać do soczewicy, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
- Formować placuszki i smażyć je na pozostałej oliwie z obu stron przez 2–3 minuty. Podawać z sałatą.
- Placuszki można też przykryć plastrami ementalera i zapiec w piekarniku.