Placek z rabarbarem i rabarbarową bezą: przepis na absolutną pychotę
2023-05-29
łatwy
30 min
8
Dieta wegetariańska
W sam raz na wiosnę mamy dla Was to niebiańskie ciasto rabarbarowo-pomarańczowe, które zwieńczone jest pyszną bezą rabarbarową. Placek z rabarbarem i bezą to łatwy przepis na absolutną pychotę Warto spróbować!
SKŁADNIKI
- 750 g rabarbaru
- 1 pomarańcza, starta skórka i wyciśnięty sok
- 2 łyżki cukru
- 325 g cukru
- 7 jajek (M)
- 250 g miękkiego masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru pudru
- okrągła forma o średnicy 32 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar oczyść, umyj i pokroić na małe kawałki. Wymieszaj ze skórką pomarańczową i 2 łyżkami cukru.
- Wybij 4 jajka i oddziel białka od żółtek. Schłodź białka jajek.
- Wymieszaj masło, 125 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i 1 szczyptę soli do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodaj 4 żółtka i 3 całe jajka. Wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszaj z sokiem pomarańczowym.
- Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy (32 cm ø) i wygładź powierzchnię. Rozłóż na cieście ok. 400 g rabarbaru. Piecz w nagrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 180°C, konwekcja: 160°C, gaz: poziom 2) przez około 25 minut.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec wsyp 200 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Posyp pozostały rabarbar skrobią kukurydzianą i dodaj do piany z białek.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Rozłóż luźno bezę rabarbarową na wierzchu, pozostawiając dookoła wolną obwódkę o szerokości ok. 2 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 40 minut.
- Ostrożnie wyjmij ciasto z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Jeśli lubisz rabarbar, wypróbuj inne przepisy na desery z tym sezonowym warzywem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek