Placek z rabarbarem i rabarbarową bezą: przepis na absolutną pychotę

Placek z rabarbarem i rabarbarową bezą: przepis na absolutną pychotę
Autor: Shutterstock.com Wiosenny placek z rabarbarem i obłędną rabararową bezą
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

W sam raz na wiosnę mamy dla Was to niebiańskie ciasto rabarbarowo-pomarańczowe, które zwieńczone jest pyszną bezą rabarbarową. Placek z rabarbarem i bezą to łatwy przepis na absolutną pychotę Warto spróbować!

SKŁADNIKI

  • 750 g rabarbaru
  • 1 pomarańcza, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 2 łyżki cukru
  • 325 g cukru
  • 7 jajek (M)
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • okrągła forma o średnicy 32 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar oczyść, umyj i pokroić na małe kawałki. Wymieszaj ze skórką pomarańczową i 2 łyżkami cukru.
  • Wybij 4 jajka i oddziel białka od żółtek. Schłodź białka jajek.
  • Wymieszaj masło, 125 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego i 1 szczyptę soli do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Dodaj 4 żółtka i 3 całe jajka. Wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wymieszaj z sokiem pomarańczowym.
  • Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy (32 cm ø) i wygładź powierzchnię. Rozłóż na cieście ok. 400 g rabarbaru. Piecz w nagrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 180°C, konwekcja: 160°C, gaz: poziom 2) przez około 25 minut.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec wsyp 200 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Posyp pozostały rabarbar skrobią kukurydzianą i dodaj do piany z białek.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika. Rozłóż luźno bezę rabarbarową na wierzchu, pozostawiając dookoła wolną obwódkę o szerokości ok. 2 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 40 minut.
  • Ostrożnie wyjmij ciasto z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Jeśli lubisz rabarbar, wypróbuj inne przepisy na desery z tym sezonowym warzywem:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Sernik na zimno z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej