Placek z jabłkami i budyniem - znakomite ciasto jabłkowo-budyniowe

Ciasto z jabłkami i budyniem
Autor: Shutterstock Ciasto z jabłkami i budyniem to prawdziwy rarytas na każdą kieszeń.
łatwy
45 min
8

Placek z jabłkami i budyniem łączy w sobie wiele zalet. Po pierwsze jest pyszny - kruchość ciasta zbalansowana aksamitnym w konsystencji budyniem. Z kolei słodycz kremu idealnie równoważą kwaskowe jabłka. Do tego ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i jest niedrogie. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki maki
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem, dodać żółtka i schłodzone masło. Masło siekać, aż powstanie grudkowata masa, wtedy szybko zagnieść ciasto. Ciasto kruche można również bardzo szybko wyrobić mikserem z haczykowatą końcówką (tą której używamy do wyrabiana ciasta drożdżowego). Jednolite i elastyczne ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 min.
  • Budyń i cukier rozpuścić w 1 szklance zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać roztwór budyniu, zamieszać. Gdy budyń zacznie puszczać bąbelki powietrza zdjąć z ognia.
  • Jabłka obrać i pokroić w sporą kostkę lub ósemki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na cieście ułożyć jabłka i zalać budyniem. Wstawić do chłodnego piekarnika, nastawić na 180 st. C i 50 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu ciasto można oprószyć cynamonem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej