Placek z jabłkami i budyniem - znakomite ciasto jabłkowo-budyniowe
2021-04-16
łatwy
45 min
8
Placek z jabłkami i budyniem łączy w sobie wiele zalet. Po pierwsze jest pyszny - kruchość ciasta zbalansowana aksamitnym w konsystencji budyniem. Z kolei słodycz kremu idealnie równoważą kwaskowe jabłka. Do tego ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i jest niedrogie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki maki
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 2 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem, dodać żółtka i schłodzone masło. Masło siekać, aż powstanie grudkowata masa, wtedy szybko zagnieść ciasto. Ciasto kruche można również bardzo szybko wyrobić mikserem z haczykowatą końcówką (tą której używamy do wyrabiana ciasta drożdżowego). Jednolite i elastyczne ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 min.
- Budyń i cukier rozpuścić w 1 szklance zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać roztwór budyniu, zamieszać. Gdy budyń zacznie puszczać bąbelki powietrza zdjąć z ognia.
- Jabłka obrać i pokroić w sporą kostkę lub ósemki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na cieście ułożyć jabłka i zalać budyniem. Wstawić do chłodnego piekarnika, nastawić na 180 st. C i 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu ciasto można oprószyć cynamonem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego