Placek z czereśniami - genialnie prosty przepis na ciasto mierzone kubeczkiem po jogurcie

Placek z czereśniami - genialnie prosty przepis na ciasto mierzone kubeczkiem po jogurcie
Autor: Shutterstock Placek z czereśniami i kruszonką.
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Placek z czereśniami jest pyszny i tak prosty do przygotowania, że aż trudno uwierzyć. W moim przepisie przygotowuje się je z czereśniami, ale tak naprawdę można dodać do niego każde świeże owoce lub inne dodatki. Można je również przygotować bez dodatków i tak świetnie smakuje. Bez miksera, bez zagniatania i bez kłopotu.

SKŁADNIKI

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki po jogurcie mąki
  • 1 kubeczek po jogurcie cukru
  • 1 kubeczek po jogurcie oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 0,5 kg czereśni
  • Na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyć i odsączyć. Gdy podeschną - wydrylować.
  • Jogurt przełożyć do sporej miski. Kubeczek po jogurcie umyć i wytrzeć, posłuży bowiem do odmierzania pozostałych składników.
  • Do jogurtu dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i olej, wbić jajka.
  • Ciasto wymieszać łyżką (nie miksować). Powstanie jednolita, gęsta, kleista masa.
  • Masę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (średnica ok 22-24 cm). Ułożyć na niej owoce.
  • Składniki kruszonki mieszać aż powstaną "granulki", posypać nimi ciasto.
  • Placek piec w temperaturze 180 st. C przez 50 min.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej