Placek z czereśniami - genialnie prosty przepis na ciasto mierzone kubeczkiem po jogurcie
2021-06-15
łatwy
15 min
10
Dieta wegetariańska
Placek z czereśniami jest pyszny i tak prosty do przygotowania, że aż trudno uwierzyć. W moim przepisie przygotowuje się je z czereśniami, ale tak naprawdę można dodać do niego każde świeże owoce lub inne dodatki. Można je również przygotować bez dodatków i tak świetnie smakuje. Bez miksera, bez zagniatania i bez kłopotu.
SKŁADNIKI
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki po jogurcie mąki
- 1 kubeczek po jogurcie cukru
- 1 kubeczek po jogurcie oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 0,5 kg czereśni
- Na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć i odsączyć. Gdy podeschną - wydrylować.
- Jogurt przełożyć do sporej miski. Kubeczek po jogurcie umyć i wytrzeć, posłuży bowiem do odmierzania pozostałych składników.
- Do jogurtu dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i olej, wbić jajka.
- Ciasto wymieszać łyżką (nie miksować). Powstanie jednolita, gęsta, kleista masa.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (średnica ok 22-24 cm). Ułożyć na niej owoce.
- Składniki kruszonki mieszać aż powstaną "granulki", posypać nimi ciasto.
- Placek piec w temperaturze 180 st. C przez 50 min.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?