Placek wiśniowy z polewą śmietanową - przepis na pyszne ciasto
2021-03-27
średni
25 min
4
Oto przepis na pyszne domowe ciasto – placek wiśniowy. Jeżeli więc jesteś miłośnikiem słodkości, ten przepis jest w sam raz dla ciebie.
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Kruchy placek z wiśniami i bezą
Ciasto ucierane z wiśniami
SKŁADNIKI
- 200 g zmielonego białego sera
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 400 g mąki
- proszek do pieczenia (1 opakowanie)
- kwaśna śmietana (1 szklanka)
- 4 jajka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- bułka tarta (4 łyżki)
- 100 g cukru
- 1 i 1/2 kg wiśni lub czereśni (mogą być owoce mieszane)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser należy utrzeć z odrobiną mąki, jajkiem, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do całości dodać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać resztkę mąki i zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto wyłożyć do dużej, natłuszczonej blachy, formując wyższy brzeg. Posypać bułką tartą.
- Wiśnie lub czereśnie wydrylować i wysypać równomiernie na ciasto, owoce posypać cukrem (100 g).
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania polewy, tj. śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać i wylać na owoce.
- Całość piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.