Placek wiśniowy z polewą śmietanową - przepis na pyszne ciasto

placek-wisniowy-z-polewa-smietanowa-przepis-na-pyszne-ciasto.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak upiec pyszny placek wiśniowy z polewą śmietanową?
średni
25 min
4

Oto przepis na pyszne domowe ciasto – placek wiśniowy. Jeżeli więc jesteś miłośnikiem słodkości, ten przepis jest w sam raz dla ciebie.

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem

Kruchy placek z wiśniami i bezą

Ciasto ucierane z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami

SKŁADNIKI

  • 200 g zmielonego białego sera
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
  • proszek do pieczenia (1 opakowanie)
  • kwaśna śmietana (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • bułka tarta (4 łyżki)
  • 100 g cukru
  • 1 i 1/2 kg wiśni lub czereśni (mogą być owoce mieszane)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser należy utrzeć z odrobiną mąki, jajkiem, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do całości dodać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać resztkę mąki i zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto wyłożyć do dużej, natłuszczonej blachy, formując wyższy brzeg. Posypać bułką tartą.
  • Wiśnie lub czereśnie wydrylować i wysypać równomiernie na ciasto, owoce posypać cukrem (100 g).
  • Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania polewy, tj. śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać i wylać na owoce. 
  • Całość piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.