Placek biszkoptowy przekładany bakaliami, czyli cwibak - najlepsze ciasto bakaliowe
2021-07-02
7:15
Cwibak to ciasto, które tylko z pozoru przypomina keks. To placek biszkoptowy na bogato wypełniony bakaliami, bardzo popularny w przedwojennej kuchni krakowskiej. Teraz nieco zapomniany, ale zdecydowanie wart przypomnienia, pyszny, puszysty, idealny do kawy lub herbaty.
i
łatwy
45 min
8
Dieta wegetariańska
Bakalie to podstawa
Bez bakalii to ciasto to zwykły kawałek biszkoptu. To one nadają my charakteru i smaku. Ważne żeby były dobrej jakości i przechowywane w odpowiednich warunkach. kilka zjełczałych orzechów może zepsuć cały efekt. Ja to ciasto robię na dwa sposoby, za każdym razem smakuje nieco inaczej:
- tradycyjnie siekam bakalie na spore kawałki, takie jak do keksu, otrzymując biszkopt z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami bakalii.
- siekam bakalie super drobno, orzechy nawet niekiedy grubo mielę i dopiero dodaję do ciasta, otrzymuję wtedy delikatny biszkopt z bakaliowym aromatem, ale bez wyraźnie wyczuwalnych kawałków orzechów czy rodzynek.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki + 2-3 łyżki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 garście dowolnych bakalii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka i żółtka z czterech jajek rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodać do niej całe jajko i mąkę, wymieszać dokładnie, dodać pianę, wymieszać.
- Bakalie posiekać na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, dodać do masy, wymieszać.
- Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem, przelać ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 St. C.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?