Placek biszkoptowy przekładany bakaliami, czyli cwibak - najlepsze ciasto bakaliowe
2021-07-02
łatwy
45 min
8
Dieta wegetariańska
Cwibak to ciasto, które tylko z pozoru przypomina keks. To placek biszkoptowy na bogato wypełniony bakaliami, bardzo popularny w przedwojennej kuchni krakowskiej. Teraz nieco zapomniany, ale zdecydowanie wart przypomnienia, pyszny, puszysty, idealny do kawy lub herbaty.
Bakalie to podstawa
Bez bakalii to ciasto to zwykły kawałek biszkoptu. To one nadają my charakteru i smaku. Ważne żeby były dobrej jakości i przechowywane w odpowiednich warunkach. kilka zjełczałych orzechów może zepsuć cały efekt. Ja to ciasto robię na dwa sposoby, za każdym razem smakuje nieco inaczej:
- tradycyjnie siekam bakalie na spore kawałki, takie jak do keksu, otrzymując biszkopt z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami bakalii.
- siekam bakalie super drobno, orzechy nawet niekiedy grubo mielę i dopiero dodaję do ciasta, otrzymuję wtedy delikatny biszkopt z bakaliowym aromatem, ale bez wyraźnie wyczuwalnych kawałków orzechów czy rodzynek.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki + 2-3 łyżki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 garście dowolnych bakalii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka i żółtka z czterech jajek rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodać do niej całe jajko i mąkę, wymieszać dokładnie, dodać pianę, wymieszać.
- Bakalie posiekać na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, dodać do masy, wymieszać.
- Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem, przelać ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 St. C.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?