Placek biszkoptowy przekładany bakaliami, czyli cwibak - najlepsze ciasto bakaliowe

2021-07-02 7:15

Cwibak to ciasto, które tylko z pozoru przypomina keks. To placek biszkoptowy na bogato wypełniony bakaliami, bardzo popularny w przedwojennej kuchni krakowskiej. Teraz nieco zapomniany, ale zdecydowanie wart przypomnienia, pyszny, puszysty, idealny do kawy lub herbaty.

Placek biszkoptowy z bakaliami

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Placek biszkoptowy z bakaliami czyli cwibak.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Bakalie to podstawa

Bez bakalii to ciasto to zwykły kawałek biszkoptu. To one nadają my charakteru i smaku. Ważne żeby były dobrej jakości i przechowywane w odpowiednich warunkach. kilka zjełczałych orzechów może zepsuć cały efekt. Ja to ciasto robię na dwa sposoby, za każdym razem smakuje nieco inaczej:

  • tradycyjnie siekam bakalie na spore kawałki, takie jak do keksu, otrzymując biszkopt z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami bakalii.
  • siekam bakalie super drobno, orzechy nawet niekiedy grubo mielę i dopiero dodaję do ciasta, otrzymuję wtedy delikatny biszkopt z bakaliowym aromatem, ale bez wyraźnie wyczuwalnych kawałków orzechów czy rodzynek.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki + 2-3 łyżki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 garście dowolnych bakalii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka i żółtka z czterech jajek rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodać do niej całe jajko i mąkę, wymieszać dokładnie, dodać pianę, wymieszać.
  • Bakalie posiekać na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, dodać do masy, wymieszać.
  • Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem, przelać ciasto, wyrównać wierzch.
  • Piec 45 minut w temperaturze 180 St. C.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...