Piernikowe ciasto do góry nogami z gruszkami: obłędnie pyszne, genialnie proste
2020-10-11

łatwy
30 min
4
Piernikowe ciasto z gruszkami to idealne połączenie smaku pikantnych i cierpkich przypraw korzennych ze słodyczą owocu. Jestem wielką miłośniczką gruszek i uwielbiam to łatwe ciasto do góry nogami z gruszkami. Taki piernik z gruszkami jest obłędnie pyszny i genialnie prosty! Choć wciąż pracuję nad ułatwieniami!
Macie apetyt na więcej? Specjalnie dla was przepisy na:
Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami
Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto
Kakaowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto
Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis
Clafoutis z gruszkami: francuskie ciasto naleśnikowe z owocami
SKŁADNIKI
- Karmelizowane gruszki:
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)
- 2 średnie gruszki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- Ciasto:
- 1/2 szklanki 2% mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 duże jajko o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)
- 1/3 szklanki melasy
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1-1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- opcjonalnie lody lub bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło dodaj brązowy cukier. Rozprowadź na dnie nasmarowanej formy tortowej. Ułóż gruszki na wierzchu.
- Pora na ciasto: wymieszaj mleko i ocet, odstawić na 5 minut.
- W dużej misce ubij jajko, brązowy cukier, melasę, roztopione masło i mieszankę mleka, aż dobrze się połączą. W innej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, imbir, sól i goździki.
- Stopniowo dodawaj do mokrej mieszaniny suche składniki. Ostrożnie nałóż masę na gruszki.
- Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona pośrodku wyjdzie czysta.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby ciasto przestygło. Dopiero wtedy odwróć ciasto na paterze i zdejmij formę.
- Ciasto najlepsze jest na ciepło z lodami słony karmel lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego