Piernikowe ciasto do góry nogami z gruszkami: obłędnie pyszne, genialnie proste

Piernikowe ciasto do góry nogami z gruszkami: obłędnie pyszne, genialnie proste
Autor: Shutterstock Aromat korzeni i słodycz gruszek w piernikowym cieście do góry nogami
łatwy
30 min
4

Piernikowe ciasto  z gruszkami to idealne połączenie smaku pikantnych i cierpkich przypraw korzennych ze słodyczą owocu. Jestem wielką miłośniczką gruszek i uwielbiam to łatwe ciasto do góry nogami z gruszkami. Taki piernik z gruszkami jest obłędnie pyszny i genialnie prosty! Choć wciąż pracuję nad ułatwieniami! 

Macie apetyt na więcej? Specjalnie dla was przepisy na:

Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami

Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto

Kakaowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto 

Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis

Clafoutis z gruszkami: francuskie ciasto naleśnikowe z owocami

SKŁADNIKI

  • Karmelizowane gruszki:
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)
  • 2 średnie gruszki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki 2% mleka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 duże jajko o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru trzcinowego (muscovado)
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1-1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • opcjonalnie lody lub bita śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. W małym rondelku na średnim ogniu rozpuść masło dodaj brązowy cukier. Rozprowadź na dnie nasmarowanej formy tortowej. Ułóż gruszki na wierzchu.
  • Pora na ciasto: wymieszaj mleko i ocet, odstawić na 5 minut.
  • W dużej misce ubij jajko, brązowy cukier, melasę, roztopione masło i mieszankę mleka, aż dobrze się połączą. W innej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, imbir, sól i goździki.
  • Stopniowo dodawaj do mokrej mieszaniny suche składniki. Ostrożnie nałóż masę na gruszki.
  • Piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona pośrodku wyjdzie czysta.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby ciasto przestygło. Dopiero wtedy odwróć ciasto na paterze i zdejmij formę.
  • Ciasto najlepsze jest na ciepło z lodami słony karmel lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej