Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Clafoutis z gruszkami: francuskie ciasto naleśnikowe z owocami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Gruszki skąpane w lekkim cieście jajecznym pasują na jesienny podwieczorek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Clafoutis to rodzaj francuskiego deseru z owoców zapieczonych pod ciastem naleśnikowym. Lekki placek z owocami to świetny pomysł na deser dla trzymających linię. Jedna porcja ma zaledwie 170 kcal.
Składniki
1/2 kg gruszek, czyli 3-4 dorodne owoce
10 dag cukru pudru
3/4 szklanki (120 g) mąki
szczypta soli
3 jajka
300 ml mleka
Przygotowanie krok po kroku:
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plasterki.
Ułóż gruszki w żaroodpornym naczyniu, posyp połową cukru.
Mąkę wymieszaj z resztą cukru, szczyptą soli, jajkami. Wlej mleko, zmiksuj na gładką masę.
Ciastem zalej owoce, foremkę wstaw do piekarnika o temp. 180ºC, piecz 30–40 minut.