Clafoutis z gruszkami: francuskie ciasto naleśnikowe z owocami

Clafoutis z gruszkami: francuskie ciasto naleśnikowe z owocami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gruszki skąpane w lekkim cieście jajecznym pasują na jesienny podwieczorek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Clafoutis to rodzaj francuskiego deseru z owoców zapieczonych pod ciastem naleśnikowym. Lekki placek z owocami to świetny pomysł na deser dla trzymających linię. Jedna porcja ma zaledwie 170 kcal.

Składniki

  • 1/2 kg gruszek, czyli 3-4 dorodne owoce 

  • 10 dag cukru pudru

  • 3/4 szklanki (120 g) mąki

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  • 300 ml mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plasterki.

  • Ułóż gruszki w żaroodpornym naczyniu, posyp połową cukru.

  • Mąkę wymieszaj z resztą cukru, szczyptą soli, jajkami. Wlej mleko, zmiksuj na gładką masę.

  • Ciastem zalej owoce, foremkę wstaw do piekarnika o temp. 180ºC, piecz 30–40 minut.

Ocena: 0