Clafoutis - zapiekanka owocowa

2021-03-29
Clafoutis z gruszkami: francuskie ciasto z owocami
Autor: thinkstockphotos.com Gruszki skąpane w lekkim cieście jajecznym pasują na jesienny podwieczorek. 
łatwy
20 min
4

Clafoutis to rodzaj francuskiego deseru z owoców zapieczonych pod ciastem naleśnikowym. Lekki placek z owocami to świetny pomysł na deser dla trzymających linię. Jedna porcja ma zaledwie 170 kcal.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg gruszek, czyli 3-4 dorodne owoce 
  • 10 dag cukru pudru
  • 3/4 szklanki (120 g) mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój wzdłuż na plasterki.
  • Ułóż gruszki w żaroodpornym naczyniu, posyp połową cukru.
  • Mąkę wymieszaj z resztą cukru, szczyptą soli, jajkami. Wlej mleko, zmiksuj na gładką masę.
  • Ciastem zalej owoce, foremkę wstaw do piekarnika o temp. 180ºC, piecz 30–40 minut.