Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis

Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Ciasto z całymi gruszkami zawsze robi wrażenie na gościach

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto z całymi gruszkami - z ogonkami - zawsze robi wrażenie. Warto w ten sposób spożytkować świeże gruszki. Podajemy dobry przepis na ciasto gruszkowe.

Składniki

  • 5 słodkich gruszek

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2,5 szklanki wody

  • starta skórka z cytryny

  • 2 szklanki cukru

  • pół szklanki oleju

  • pół szklanki jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • pół szklanki mleka

  • 35 dag mąki

  • 2 garści mielonych migdałów

  • olej

  • kasza manna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki należy umyć i obrać, zostawiając ogonki. W tym czasie gotujemy wodę z jedną szklanką cukru.

  • Gdy zacznie wrzeć, wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut, następnie wyjmujemy z syropu, odsączamy i czekamy, aż wystygną. Syrop zostawiamy na później.

  • W misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem, mlekiem, jogurtem, skórką z cytryny.

  • Łączymy suche składniki z mokrymi, do nich dodajemy syrop z gruszek i migdały.

  • Wyjmujemy blachę, smarujemy ją tłuszczem, posypujemy kaszą manną.

  • Nalewamy masę i ustawiamy gruszki, trzymając je za ogonki.

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez godzinę.

Ocena: 3,2