Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami

Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z mąki pszennej i mielonych migdałów z soczystymi gruszkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Migdałowe ciasto z gruszkami to rozkosz dla podniebienia. Rozpływający się w ustach placek oraz soczyste owoce o nie zrównanym smaku wprawią Was w doskonały nastrój. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie. Najlepiej smakuje z czarną herbatą aromatyzowaną bergamotką. 

Składniki

  • 225 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

  • 125 g cukru

  • 2 jajka L

  • 6 łyżek mąki uniwersalnej

  • 1 1/4 szklanki mielonych migdałów

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 3 średnie gruszki (dojrzałe, ale nadal jędrne, obrane, przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych, jeśli są wyjątkowo pękate, to warto naciąć owoce równolegle po stronie wybrzuszenia)

  • 2 łyżki płatków migdałów

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.

  • Formę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Odstaw.

  • W dużej misce za pomocą mikser elektrycznego ubij masło z cukrem aż do uzyskania białej i puszystej masy.

  • Dodaj pojedynczo jajka, dobrze ubijając po dodaniu każdego jajka i zeskrobując masę ze ścianek miski.

  • Dodaj porcjami mąką, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na jednorodne ciasto.

  • Ciasto przełóż do formy i wygładź jego powierzchnię.

  • Połówki gruszek ułóż na wierzchu w kółko, przeciętą stroną do dołu i cienkim końcem w stronę środka ciasta. Posyp wierzch płatkami migdałów.

  • Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 35 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy.

  • Pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie przesuń nożem wokół ścianek formy, aby oddzielić ciasto od formy. I wyjmij z formy.

  • Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).