Pave cake, czyli brazylijski deser bez pieczenia. Lekki jak chmurka i wart każdej kalorii

pave cake
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Pave cake to przepyszne ciasto bez pieczenia, którego ojczyzną jest Brazylia. Przepis na ten tradycyjny brazylijski deser właśnie podbija Polskę. Ciasto jest nie tylko smakowite. Robi się je łatwo, składniki są zawsze w sklepach. Oto łatwy przepis na pave cake, czyli zachwycające ciasto, które rozpływa się w ustach.

Co to jest pave cake?

Ten tradycyjny brazylijski deser składa się z kilku warstw. Nasączone mlekiem biszkopty przełożone są aksamitnym kremem z mleka skondensowanego z waniliową nutą. Wierzch ciasta pokrywa polewa czekoladowa oraz starta czekolada.

Jak zrobić pave cake?

Przygotowanie brazylijskiego ciasta bez pieczenia rozpoczyna się od kremu. W rondelku miesza się mleko skondensowane, mąkę ryżową i żółtka. Następnie dodaje się mleko, cukier z prawdziwą wanilią, miesza i podgrzewa na małym ogniu, aż krem stanie się gęsty. W dnie formy układa się nasączone mlekiem biszkopty i nakład część kremu. W ten sposób powinny powstać trzy warstwy, z czego ostatnią powinien być krem. Ciasto wstawia się do lodówki na cztery godziny, a następnie dekoruje polewą czekoladową i startą czekoladą. Po godzinie spędzonej w lodówce można cieszyć się oryginalnym smakiem pave cake.

Przepis na pave cake

  • To łatwy przepis na ciasto bez pieczenia, które zachwyci oko i kubki smakowe.
  • Deser robi się w miarę szybko, ale trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce.
  • Do przygotowania pave cake potrzebne są łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok, dlatego ciasto można robić na różne okazje i święta i w lecie, i w zimie.
  • Mleko krowie można zastąpić napojem roślinnym.
  • Mąkę ryżową zastąpi ziemniaczana.
  • Wierzch ciasta pave posypuje się startą czekoladą. Sprawdzą się również posiekane orzechy lub owoce.
  • Deser można zrobić w tortownicy, kwadratowej lub prostokątnej formie. Efektownie będzie prezentował się w pucharkach.

SKŁADNIKI

  • krem:
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 240 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • polewa:
  • 120 ml słodkiej śmietanko 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

  • dodatkowo:
  • 1 szklanka mleka
  • podłużne biszkopty
  • starta czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać mleko skondensowane, wsypać mąkę ryżową i żółtka. Dokładnie wymieszać. Wlać mleko, wsypać cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Rondelek zdjąć z ognia, wlać śmietankę i wymieszać.
  • Biszkopty zanurzać w mleku, układać na dnie formy i przelać na nie 1/3 kremu. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i 1/3 kremu. Ułożyć trzecią warstwę biszkoptów i pozostały krem. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa. Odstawić do ostygnięcia.
  • Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Podawać na deser.
Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?
Anna Szulc-Górska
więcej