Oszczędne makaronowe placki z resztek spaghetti
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szybkie placki z makaronu spaghetti, który został z poprzedniego dnia to sposób na niemarnowanie żywności i oszczędzanie. Placki mogą stanowić pyszne, pożywne śniadanie, lub ciepłą kolację.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 jajka
- cukier wanilinowy
- tłuszcz do smażenia
- szczypta cynamonu
- 2 banany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej olej z masłem).
- Z makaronu formować widelcem niewielkie placuszki i smażyć na złoto z obu stron.
- Zdjąć z patelni i osączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Banany pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie masła i posypać cynamonem, podawać do placków.