Orzeźwiająca rolada z mandarynkami - delikatna i soczysta
2021-12-29
średni
45 min
4
Rolada z mandarynkami to kompozycja delikatnego ciasta biszkoptowego, aksamitnego kremu i orzeźwiających, soczystych i aromatycznych mandarynek. Zestawienie biszkoptu i kremu z kremówki i mascarpone znają już chyba wszyscy. Mandarynki dodają charakteru temu delikatnemu ciastu. Idealne ciasto na zimowy, odświętny podwieczorek.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 8 mandarynek
- konfitura pomarańczowa
- Polewa:
- 1 biała czekolada
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno, partiami wsypywać cukier, ubijać do rozpuszczenia.
- Dodawać po jednym żółtku, miksować, dolać olej, zmiksować.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 20 minut w temperaturze 170ºC. Po wyjęciu położyć na czystej ściereczce i zwinąć w rulon.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia.
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Żelatynę podgrzać i rozpuścić (nie gotować). Zaprawić odrobiną kremu, połączyć z resztą.
- Mandarynki obrać.
- Ciasto posmarować konfiturą pomarańczową i warstwą kremu, ułóż mandarynki i zwiń ciasto na kształt rolady.
- Czekoladę i masło roztop, polej gotowe ciasto.
Poradnik Zdrowie - Mandarynki - właściwości i wartości odżywcze