Orzeźwiająca rolada z mandarynkami - delikatna i soczysta

2021-12-29
Orzeźwiająca rolada z mandarynkami - delikatna i soczysta
Autor: Shutterstock Biszkoptowa rolada z mandarynkami to świetny deser, idealny na odświętne okazje.
średni
45 min
4

Rolada z mandarynkami to kompozycja delikatnego ciasta biszkoptowego, aksamitnego kremu i orzeźwiających, soczystych i aromatycznych mandarynek. Zestawienie biszkoptu i kremu z kremówki i mascarpone znają już chyba wszyscy. Mandarynki dodają  charakteru temu delikatnemu ciastu. Idealne ciasto na zimowy, odświętny podwieczorek.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 8 mandarynek
  • konfitura pomarańczowa
  • Polewa:
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno, partiami wsypywać cukier, ubijać do rozpuszczenia.
  • Dodawać po jednym żółtku, miksować, dolać olej, zmiksować.
  • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec 20 minut w temperaturze 170ºC. Po wyjęciu położyć na czystej ściereczce i zwinąć w rulon.
  • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Żelatynę podgrzać i rozpuścić (nie gotować). Zaprawić odrobiną kremu, połączyć z resztą.
  • Mandarynki obrać.
  • Ciasto posmarować konfiturą pomarańczową i warstwą kremu, ułóż mandarynki i zwiń ciasto na kształt rolady.
  • Czekoladę i masło roztop, polej gotowe ciasto.
Poradnik Zdrowie - Mandarynki - właściwości i wartości odżywcze