Musowe ciasto NOCNE ŚCIEŻKI - dla tego smaku można zbłądzić
2022-01-27
łatwy
50 min
12
Nocne ścieżki to znakomity, puszysty biszkopt kakaowy, a na nim trzy warstwy obłędnie lekkiego i pysznego musu. Wykończyć można go dowolnie, dla miłośników kakao i czekolady pierwszym wyborem może być właśnie czekolada w proszku lub sypkie kakao, ale deser smakuje też bardzo dobrze z wiórkami kokosowymi lub migdałowymi. W mojej ulubionej wersji biszkopt nasączony jest mocną kawą rozpuszczalną z aromatem orzechowym, ale można je nasączyć również zwykłą kawą lub herbatą.
Galeria: Ciasta z kremem - 15 przepisów ze zdjęciami
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- Mus:
- 2 małe opakowania śmietany kremówki (razem ok. 500-600 ml)
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- Do nasączenia:
- 0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej (najlepiej smakowej - orzechowej lub waniliowej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka jaj ubić z odrobiną soli na pianę, gdy będzie już sztywna nie przebywając miksowania dodawać po 1 łyżce cukru co ok 30 sekund.
- Następnie dodać żółtka - również po jednym i cienkim strumieniem wlać olej.
- Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem, przelać do niej ciasto. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st.C.
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
- Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, odwrócić i włożyć ponownie - spodem do góry i nasączyć kawą.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, krótko miksować do połączenia składników.
- Masę podzielić na 2 części w proporcjach 2:1. Do większej porcji dodać 1,5 łyżki kakao, do mniejszej 0,5 łyżki, miksujemy do połączenia i odstawiamy masę w chłodne miejsce.
- Tężejąca masę przekładamy na biszkopt: najpierw połowę ciemniejszej masy, następnie jaśniejszą i resztę ciemniejszej.
- Wierzch posypujemy kakao, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi płatkami migdałów.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?