Musowe ciasto NOCNE ŚCIEŻKI - dla tego smaku można zbłądzić

Ciasto nocne ścieżki
Autor: Shutterstock Nocne ścieżki to lekki czekoladowy deser.
łatwy
50 min
12

Nocne ścieżki to znakomity, puszysty biszkopt kakaowy, a na nim trzy warstwy obłędnie lekkiego i pysznego musu. Wykończyć można go dowolnie, dla miłośników kakao i czekolady pierwszym wyborem może być właśnie czekolada w proszku lub sypkie kakao, ale deser smakuje też bardzo dobrze z wiórkami kokosowymi lub migdałowymi. W mojej ulubionej wersji biszkopt nasączony jest mocną kawą rozpuszczalną z aromatem orzechowym, ale można je nasączyć również zwykłą kawą lub herbatą.

Galeria: Ciasta z kremem - 15 przepisów ze zdjęciami

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Mus:
  • 2 małe opakowania śmietany kremówki (razem ok. 500-600 ml)
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Do nasączenia:
  • 0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej (najlepiej smakowej - orzechowej lub waniliowej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka jaj ubić z odrobiną soli na pianę, gdy będzie już sztywna nie przebywając miksowania dodawać po 1 łyżce cukru co ok 30 sekund.
  • Następnie dodać żółtka - również po jednym i cienkim strumieniem wlać olej.
  • Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników.
  • Blaszkę wyłożyć papierem, przelać do niej ciasto. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st.C.
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
  • Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, odwrócić i włożyć ponownie - spodem do góry i nasączyć kawą.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, krótko miksować do połączenia składników.
  • Masę podzielić na 2 części w proporcjach 2:1. Do większej porcji dodać 1,5 łyżki kakao, do mniejszej 0,5 łyżki, miksujemy do połączenia i odstawiamy masę w chłodne miejsce.
  • Tężejąca masę przekładamy na biszkopt: najpierw połowę ciemniejszej masy, następnie jaśniejszą i resztę ciemniejszej.
  • Wierzch posypujemy kakao, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi płatkami migdałów.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej