Moja truskawkowa chwila - ciasto, które smakuje początkiem lata
2022-06-17
łatwy
70 min
12
Ciasto truskawkowa chwila to taki minitorcik z owocami i pianką na puszystym biszkopcie. Nie jest trudne do przygotowania, choć oczywiście wymaga odrobiny uwagi. To wg mnie deser idealny na początek lata.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- Pianka:
- 1 duże opakowanie (400 ml) śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina gorącej wody
- Oraz:
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie miksować dalej dodając po 1 łyżce cukru co ok minutę.
- Zużyjemy cały cukier piana powinna być lśniąca i sztywna, wtedy dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej i mieszamy do połączenia.
- Biszkopt przeglądamy do blaszki wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w 160 st. około 30-35 minut.
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na kawałki (niezbyt małe, tak aby owoce było czuć).
- Gdy galaretki wystygną i zaczną delikatnie gęstnieć dodajemy do nich truskawki.
- Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, po czym studzimy.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudem na sztywno, dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę, cały czas miksując.
- Miksujemy tylko do momentu połączenia składników, nie za długo.
- Biszkopt kroimy na dwa blaty, na spodni blat wykładamy 2/3 masy śmietanowej, wygładzamy wierzch.
- Na śmietanę wykładamy 1/3 tężejącej galaretki i przykrywamy drugim blatem.
- Drugi blat smarujemy cienko resztą bitej śmietany, a na wierzch wykładamy resztę galaretki z owocami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?