Moja truskawkowa chwila - ciasto, które smakuje początkiem lata

Truskawkowa chwila
Autor: Shutteratock
łatwy
70 min
12

Ciasto truskawkowa chwila to taki minitorcik z owocami i pianką na puszystym biszkopcie. Nie jest trudne do przygotowania, choć oczywiście wymaga odrobiny uwagi. To wg mnie deser idealny na początek lata.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • Pianka:
  • 1 duże opakowanie (400 ml) śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina gorącej wody
  • Oraz:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie miksować dalej dodając po 1 łyżce cukru co ok minutę.
  • Zużyjemy cały cukier piana powinna być lśniąca i sztywna, wtedy dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej i mieszamy do połączenia.
  • Biszkopt przeglądamy do blaszki wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w 160 st. około 30-35 minut.
  • Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na kawałki (niezbyt małe, tak aby owoce było czuć).
  • Gdy galaretki wystygną i zaczną delikatnie gęstnieć dodajemy do nich truskawki.
  • Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, po czym studzimy.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudem na sztywno, dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę, cały czas miksując.
  • Miksujemy tylko do momentu połączenia składników, nie za długo.
  • Biszkopt kroimy na dwa blaty, na spodni blat wykładamy 2/3 masy śmietanowej, wygładzamy wierzch.
  • Na śmietanę wykładamy 1/3 tężejącej galaretki i przykrywamy drugim blatem.
  • Drugi blat smarujemy cienko resztą bitej śmietany, a na wierzch wykładamy resztę galaretki z owocami.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Nasze ulubione przepisy na ciasta z truskawkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej