Moja truskawkowa chwila - ciasto, które smakuje początkiem lata
      2022-06-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          70 min
      
      
        
          12
      
    Ciasto truskawkowa chwila to taki minitorcik z owocami i pianką na puszystym biszkopcie. Nie jest trudne do przygotowania, choć oczywiście wymaga odrobiny uwagi. To wg mnie deser idealny na początek lata.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 3 jajka
 - 0,5 szklanki cukru
 - 3 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 szklanka mąki
 - Pianka:
 - 1 duże opakowanie (400 ml) śmietany 30 lub 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
 - 2 łyżeczki żelatyny
 - odrobina gorącej wody
 - Oraz:
 - 2 galaretki truskawkowe
 - 0,5 kg truskawek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie miksować dalej dodając po 1 łyżce cukru co ok minutę.
 - Zużyjemy cały cukier piana powinna być lśniąca i sztywna, wtedy dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników.
 - Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej i mieszamy do połączenia.
 - Biszkopt przeglądamy do blaszki wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w 160 st. około 30-35 minut.
 - Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 - Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
 - Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na kawałki (niezbyt małe, tak aby owoce było czuć).
 - Gdy galaretki wystygną i zaczną delikatnie gęstnieć dodajemy do nich truskawki.
 - Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, po czym studzimy.
 - Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudem na sztywno, dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę, cały czas miksując.
 - Miksujemy tylko do momentu połączenia składników, nie za długo.
 - Biszkopt kroimy na dwa blaty, na spodni blat wykładamy 2/3 masy śmietanowej, wygładzamy wierzch.
 - Na śmietanę wykładamy 1/3 tężejącej galaretki i przykrywamy drugim blatem.
 - Drugi blat smarujemy cienko resztą bitej śmietany, a na wierzch wykładamy resztę galaretki z owocami.
 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?