Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami
2020-09-19

średni
30 min
4
Migdałowe ciasto z gruszkami to rozkosz dla podniebienia. Rozpływający się w ustach placek oraz soczyste owoce o nie zrównanym smaku wprawią Was w doskonały nastrój. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie. Najlepiej smakuje z czarną herbatą aromatyzowaną bergamotką.
Jeszcze więcej super przepisów na ciasta z gruszkami:
Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto
Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami
Kakaowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto
Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką
SKŁADNIKI
- 225 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 125 g cukru
- 2 jajka L
- 6 łyżek mąki uniwersalnej
- 1 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 średnie gruszki (dojrzałe, ale nadal jędrne, obrane, przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych, jeśli są wyjątkowo pękate, to warto naciąć owoce równolegle po stronie wybrzuszenia)
- 2 łyżki płatków migdałów
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Formę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Odstaw.
- W dużej misce za pomocą mikser elektrycznego ubij masło z cukrem aż do uzyskania białej i puszystej masy.
- Dodaj pojedynczo jajka, dobrze ubijając po dodaniu każdego jajka i zeskrobując masę ze ścianek miski.
- Dodaj porcjami mąką, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na jednorodne ciasto.
- Ciasto przełóż do formy i wygładź jego powierzchnię.
- Połówki gruszek ułóż na wierzchu w kółko, przeciętą stroną do dołu i cienkim końcem w stronę środka ciasta. Posyp wierzch płatkami migdałów.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 35 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy.
- Pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie przesuń nożem wokół ścianek formy, aby oddzielić ciasto od formy. I wyjmij z formy.
- Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego