Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami

Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami
Autor: Shutterstock Ciasto z mąki pszennej i mielonych migdałów z soczystymi gruszkami
średni
30 min
4

Migdałowe ciasto z gruszkami to rozkosz dla podniebienia. Rozpływający się w ustach placek oraz soczyste owoce o nie zrównanym smaku wprawią Was w doskonały nastrój. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie. Najlepiej smakuje z czarną herbatą aromatyzowaną bergamotką. 

Jeszcze więcej super przepisów na ciasta z gruszkami:

Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto

Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami

Kakaowiec z gruszkami - prosty przepis na efektowne ciasto

Sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Tarta z gruszkami i żurawiną

SKŁADNIKI

  • 225 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 125 g cukru
  • 2 jajka L
  • 6 łyżek mąki uniwersalnej
  • 1 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 średnie gruszki (dojrzałe, ale nadal jędrne, obrane, przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych, jeśli są wyjątkowo pękate, to warto naciąć owoce równolegle po stronie wybrzuszenia)
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Formę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Odstaw.
  • W dużej misce za pomocą mikser elektrycznego ubij masło z cukrem aż do uzyskania białej i puszystej masy.
  • Dodaj pojedynczo jajka, dobrze ubijając po dodaniu każdego jajka i zeskrobując masę ze ścianek miski.
  • Dodaj porcjami mąką, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj na jednorodne ciasto.
  • Ciasto przełóż do formy i wygładź jego powierzchnię.
  • Połówki gruszek ułóż na wierzchu w kółko, przeciętą stroną do dołu i cienkim końcem w stronę środka ciasta. Posyp wierzch płatkami migdałów.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 35 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy.
  • Pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie przesuń nożem wokół ścianek formy, aby oddzielić ciasto od formy. I wyjmij z formy.
  • Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej