Marcinek na herbatnikach - błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Marcinek na herbatnikach - błyskawiczne ciasto bez pieczenia
Autor: Shutterstock Marcinek na herbatnikach udekorowany tartą gorzką czekoladą.
łatwy
20 min
10

Marcinek na herbatnikach to taka nieco oszukana wersja tradycyjnego podlaskiego przysmaku. Jest niemal tak dobry, jak ten przygotowany w tradycyjny sposób, ale o niebo szybszy w przygotowaniu. Bowiem zamiast cieniutkich placków które trzeba rozwałkować i upiec używamy herbatników, które przekładamy pysznym, śmietanowo-migdałowym kremem.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady 60%
  • KREM:
  • 1 duże opakowania śmietany 30%
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 0,5 cytryny
  • 3 krople aromatu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na puszystą, dość sztywną pianę.
  • Do bitej śmietany dodawać po trochu pozostałe rodzaje śmietany, delikatnie mieszając.
  • Dodać sok z cytryny i aromat ponownie wymieszać.
  • Na dnie wyłożonej papierem blaszki ułożyć warstwę herbatników - jeden przy drugim.
  • Na herbatniki wyłożyć cienką warstwę kremu, następnie znów herbatniki, i tak do zużycia składników.
  • Ciasto najlepiej wykończyć cienką warstwą kremu i posypką z tartej gorzkiej czekolady lub kruszonych herbatników.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej