Marcinek na herbatnikach - błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Marcinek na herbatnikach - błyskawiczne ciasto bez pieczenia
Autor: Shutterstock Marcinek na herbatnikach udekorowany tartą gorzką czekoladą.
łatwy
20 min
10

Marcinek na herbatnikach to taka nieco oszukana wersja tradycyjnego podlaskiego przysmaku. Jest niemal tak dobry, jak ten przygotowany w tradycyjny sposób, ale o niebo szybszy do zrobienia. Bowiem zamiast cieniutkich placków, które trzeba rozwałkować i upiec używamy herbatników, które przekładamy pysznym, śmietanowo-migdałowym kremem.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na ciasta bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady 60%
  • KREM:
  • 1 duże opakowania śmietany 30%
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 0,5 cytryny
  • 3 krople aromatu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na puszystą, dość sztywną pianę.
  • Do bitej śmietany dodawać po trochu pozostałe rodzaje śmietany, delikatnie mieszając.
  • Dodać sok z cytryny i aromat ponownie wymieszać.
  • Na dnie wyłożonej papierem blaszki ułożyć warstwę herbatników - jeden przy drugim.
  • Na herbatniki wyłożyć cienką warstwę kremu, następnie znów herbatniki, i tak do zużycia składników.
  • Ciasto najlepiej wykończyć cienką warstwą kremu i posypką z tartej gorzkiej czekolady lub kruszonych herbatników.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej