Marcinek na herbatnikach - błyskawiczne ciasto bez pieczenia
2024-10-12
łatwy
20 min
10
Marcinek na herbatnikach to taka nieco oszukana wersja tradycyjnego podlaskiego przysmaku. Jest niemal tak dobry, jak ten przygotowany w tradycyjny sposób, ale o niebo szybszy do zrobienia. Bowiem zamiast cieniutkich placków, które trzeba rozwałkować i upiec używamy herbatników, które przekładamy pysznym, śmietanowo-migdałowym kremem.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na ciasta bez pieczenia
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 tabliczka ciemnej czekolady 60%
- KREM:
- 1 duże opakowania śmietany 30%
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 0,5 cytryny
- 3 krople aromatu migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na puszystą, dość sztywną pianę.
- Do bitej śmietany dodawać po trochu pozostałe rodzaje śmietany, delikatnie mieszając.
- Dodać sok z cytryny i aromat ponownie wymieszać.
- Na dnie wyłożonej papierem blaszki ułożyć warstwę herbatników - jeden przy drugim.
- Na herbatniki wyłożyć cienką warstwę kremu, następnie znów herbatniki, i tak do zużycia składników.
- Ciasto najlepiej wykończyć cienką warstwą kremu i posypką z tartej gorzkiej czekolady lub kruszonych herbatników.
Jak zrobić kruche ciasteczka?