Magia dyni i cynamonu. Rolada, która rozgrzeje każdy wieczór
Słodka dyniowa rolada z kremem serowym to idealny sposób na słodkie co nieco jesienią. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Rozkochaj się w tej dyniowej rozkoszy, która zasmakuje każdemu. Wystarczy zaledwie kilka chwil, by móc się nią rozkoszować.
i
Dieta wegetariańska
Sezonowa rolada ze słodkim kremem. Zachwyci każdego
Aromatyczna rolada dyniowa to wspaniały jesienny klasyk. Delikatne ciasto z pachnącymi i rozgrzewającymi korzennymi przyprawami do pary z lekkim kremem w środku. To idealne połączenie wszystkiego, co najlepsze w jesiennych deserach: dyni, cynamony i wanilii.
Rolady są popularne na całym świecie i nic w tym dziwnego. Te ciasta są proste do przygotowania, a smakują wyśmienicie. Dyniowa rolada to typowo sezonowy wypiek, który smakuje obłędnie, śliczne wygląda i jest prosty w przygotowaniu - tego ciasta naprawdę warto spróbować.
Różne wariacje rolady. Każda smakuje obłędnie
Jeśli chcemy możemy dodać do kremu odrobinę skórki pomarańczowej, która świetnie będzie pasowała do dyni. Ciekawym pomysłem może być również dodanie masła orzechowego do kremu. Jeśli chcemy całość możemy posypać również posiekanymi orzechami.
Naszą roladę musimy przechowywać w lodówce. Jej smak zachwyci jednak każdego. Jeśli więc mamy ochotę na pyszny, aromatyczny i sezonowy wypiek - ten przepis to będzie strzał w 10! Kilka prostych składników, chwila czasu i przepyszny deser gotowy!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 180 g purée z dyni
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 95 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- Krem serowy:
- 200 g serka kremowego
- 60 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy purée z dyni i sok z cytryny.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
- Łączymy suche składniki z mokrymi.
- Ciasto przelewamy na blaszkę i równamy.
- Pieczemy około 15 minut,
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- Przykrywamy ściereczką i zawijamy w roladę (z papierem w środku).
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem.
- DOdajemy serek i wanilię.
- Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ostrożnie rozwijamy roladę i usuwamy papier.
- Smarujemy kremem.
- Ponownie zwijamy roladę.
- Owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy w lodówce min. 2 godziny.