Lekkie ciasto z wiśniami - sprawdzony przepis

lekkie-ciasto-z-wisniami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Wiśnie - doskonały dodatek do ciasta.
łatwy
45 min
4

Jeśli nie przepadasz za słodkimi, ciężkimi i kremowymi deserami, oto coś w sam raz dla ciebie - ciasto z wiśniami! Jest lekkie, soczyste i orzeźwiające, a co najważniejsze upieczone według babcinego przepisu. Sprawdź, jak zrobić ciasto z wiśniami.

Ciasto wiśniowe z budyniem

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem

Ciasto drożdżowe z wiśniami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 18 dag mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 7-8 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • garść tartej bułki
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 0,25 szklanki i 3 łyżki cukru
  • 0,25 szklanki posiekanych płatków migdałowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20-30 dag wiśni
  • 3 dag masła
  • szczypta soli
  • DO POSMAROWANIA:
  • 1 łyżka mleka lub śmietanki
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj wiśnie. Usuń z nich pestki i ogonki. Osącz na sitku z wody i soku.
  • Wsyp do miski przesianą mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Pośrodku zrób wgłębienie, wlej do niego żółtko, kawałki masła oraz wodę. Zagnieć ciasto.
  • Gdy ciasto będzie miękkie, elastyczne i o jednolitej konsystencji, rozwałkuj (najlepiej na papierze do pieczenia) placek o grubości ok. 0,5 cm.
  • Przełóż placek na blachę do pieczenia. Wstaw go do lodówki na 30-50 minut. Po wyjęciu z lodówki posyp ciasto tartą bułką.
  • Wymieszaj 0,25 szklanki cukru z płatkami migdałowymi, gałką muszkatołową i solą. Połącz z wiśniami. Przełóż na środek ciasta i rozprowadź ku brzegom, zostawiając wolny 5-6 centymetrowy rant. Wywiń brzeg ciasta, by lekko nachodził na nadzienie.
  • Ułóż na owocach kawałeczki masła.
  • Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem albo śmietanką. Posyp 3 łyżkami cukru.
  • Piecz w lekko podgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 40-50 minut.