Lekkie ciasto z wiśniami - sprawdzony przepis
2021-03-27
łatwy
45 min
4
Jeśli nie przepadasz za słodkimi, ciężkimi i kremowymi deserami, oto coś w sam raz dla ciebie - ciasto z wiśniami! Jest lekkie, soczyste i orzeźwiające, a co najważniejsze upieczone według babcinego przepisu. Sprawdź, jak zrobić ciasto z wiśniami.
Ciasto wiśniowe z budyniem
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 18 dag mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 7-8 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- garść tartej bułki
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 0,25 szklanki i 3 łyżki cukru
- 0,25 szklanki posiekanych płatków migdałowych
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20-30 dag wiśni
- 3 dag masła
- szczypta soli
- DO POSMAROWANIA:
- 1 łyżka mleka lub śmietanki
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj wiśnie. Usuń z nich pestki i ogonki. Osącz na sitku z wody i soku.
- Wsyp do miski przesianą mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Pośrodku zrób wgłębienie, wlej do niego żółtko, kawałki masła oraz wodę. Zagnieć ciasto.
- Gdy ciasto będzie miękkie, elastyczne i o jednolitej konsystencji, rozwałkuj (najlepiej na papierze do pieczenia) placek o grubości ok. 0,5 cm.
- Przełóż placek na blachę do pieczenia. Wstaw go do lodówki na 30-50 minut. Po wyjęciu z lodówki posyp ciasto tartą bułką.
- Wymieszaj 0,25 szklanki cukru z płatkami migdałowymi, gałką muszkatołową i solą. Połącz z wiśniami. Przełóż na środek ciasta i rozprowadź ku brzegom, zostawiając wolny 5-6 centymetrowy rant. Wywiń brzeg ciasta, by lekko nachodził na nadzienie.
- Ułóż na owocach kawałeczki masła.
- Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem albo śmietanką. Posyp 3 łyżkami cukru.
- Piecz w lekko podgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 40-50 minut.