Łabędzi puch - lekka kokosowa przyjemność z owocową nutą
2022-10-13

łatwy
60 min
12
Łabędzi puch to warstwowe ciasto na jasnym biszkopcie, przekładane kokosowym kremem. Aby nieco przełamać jego słodycz i nieco urozmaicić kolorystykę dodaje się warstwę dżemu owocowego - najlepiej z kwaskowych owoców - porzeczek wiśni lub malin. Ciasto jest przyjemnie lekkie i pyszne.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- Krem kokosowy:
- 2 czerstwe kajzerki
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g wiórków kokosowy
- 1 kostka masła
- oraz
- 1 słoik dżemu malinowego lub porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną piane z odrobina soli.
- Do piany z białek dodawać po 1 łyżce cukru co ok. 1 minutę, cały czas miksując.
- Następnie do piany dodawać po 1 żółtku, miksować do połączenia składników.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę i wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką.
- Ciasto przelać do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170 str. C.
- Biszkopt pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Bułki zalej 2 szklankami mleka, poczekaj kilka minut, aby dobrze nasiąknęły, po czym zblenduj.
- Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zblendowane bułki i wiórki kokosowe.
- Masę gotować kilka minut często mieszając, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.
- Masło utrzeć na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce masy kokosowej.
- Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Spodni blat posmarować 2/3 kremu.
- Drugi blat posmarować dżemem i ułożyć go na kremie, dżemem do dołu.
- Wierzch posmarować resztą kremu, posypać wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?