Łabędzi puch - lekka kokosowa przyjemność z owocową nutą

2022-10-13
Łabędzi puch
Autor: Shutterstock Łabędzi puch to smaczne i lekkie ciasto.
łatwy
60 min
12

Łabędzi puch to warstwowe ciasto na jasnym biszkopcie, przekładane kokosowym kremem. Aby nieco przełamać jego słodycz i nieco urozmaicić kolorystykę dodaje się warstwę dżemu  owocowego - najlepiej z kwaskowych owoców - porzeczek wiśni lub malin. Ciasto jest przyjemnie lekkie i pyszne.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Krem kokosowy:
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g wiórków kokosowy
  • 1 kostka masła
  • oraz
  • 1 słoik dżemu malinowego lub porzeczkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną piane z odrobina soli.
  • Do piany z białek dodawać po 1 łyżce cukru co ok. 1 minutę, cały czas miksując.
  • Następnie do piany dodawać po 1 żółtku, miksować do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej przesiać mąkę i wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką.
  • Ciasto przelać do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170 str. C.
  • Biszkopt pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Bułki zalej 2 szklankami mleka, poczekaj kilka minut, aby dobrze nasiąknęły, po czym zblenduj.
  • Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zblendowane bułki i wiórki kokosowe.
  • Masę gotować kilka minut często mieszając, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Masło utrzeć na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce masy kokosowej.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Spodni blat posmarować 2/3 kremu.
  • Drugi blat posmarować dżemem i ułożyć go na kremie, dżemem do dołu.
  • Wierzch posmarować resztą kremu, posypać wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami