Kruche ciasto z porzeczkami - łatwy przepis
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Sezon na porzeczki warto rozpocząć ciastem z porzeczkami. Maślana słodycz i kwaśne owoce dają idealne połączenie. Podajemy przepis na kruche ciasto z porzeczkami.
Babeczki z porzeczkami
Ciasto z bezą porzeczkową
Tarta z czerwonymi porzeczkami
Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- MASA:
- 400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- KRUSZONKA
- 5 łyżek cukru
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i rozdrobnione masło. Dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy 2/3 ciasta. Pozostałą część wkładamy do woreczka, a potem - do zamrażarki.
- Następnie porzeczki obtaczamy w mące kukurydzianej i wykładamy je na ciasto.
- kruszonka: w rondelku należy roztopić masło i dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na porzeczki.
- Na koniec odłożone ciasto należy zetrzeć na tarce i posypać nim masę porzeczkową.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
o C na funkcję góra-dół i pieczemy przez około 45-50 minut.