Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką: przepis

2021-03-29
Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką: przepis
Autor: pixabay.com Lekkie, jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką.
łatwy
25 min
4

Porzeczki są smaczne. a do tego bardzo zdrowe. Ich ciekawy, kwaskowaty smak doskonale sprawdza się w połączeniu ze słodyczą ciasta. Podajemy przepis na lekkie ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką - idealny deser na letnie popołudnie.

Tarta z czerwonymi porzeczkami

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

Beza z porzeczkami

Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • mały jogurt naturalny
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • ½ szklanki oleju
  • 2 i ½ szklanki porzeczek
  • KRUSZONKA:
  • 50 g masła
  • ¼ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto na kruszonkę i włóż je do lodówki na 10 minut.
  • Kiedy ciasto na kruszonkę będzie się chłodzić, przygotuj spód ciasta. Składniki delikatnie wymieszaj na gładką masę i wlej do formy nasmarowanej tłuszczem.
  • Na masę wysyp owoce, a na nie zetrzyj na grubej tarce schłodzone ciasto na kruszonkę.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.