Jesienny hit: bułeczki cynamonowe o smaku Pumpkin Spice Latte. Miękkie, aromatyczne i obłędnie pachnące

Dieta wegetariańska
Połącz dwa jesienne hity w jeden, niesamowity posiłek! Bułeczki cynamonowe inspirowane popularnym Pumpkin Spice Latte to połączenie perfekcyjne. Miękkie ciasto drożdżowe, dyniowe purée, aromatyczne przyprawy i kawowa polewa. To prawdziwa kwintesencja jesiennych hitów. Wypróbuj ją samodzielnie w domu!
Dwa jesienne hity w jednym. Te bułeczki to sztos
Te bułeczki to ostateczny boss jesiennych wypieków. Połączenie ukochanych przez wszystkich cynamonek z aromatycznym Pumpkin Spice Latte rozkocha każdego, które choć raz go spróbuje. To wspaniały pomysł na wypiek podczas chłodnych wieczorów, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale wybornie smakuje.
To bułeczki wychodzą niezwykle mięciutkie i pełne aromatu. Do znanych już wszystkie bułeczek cynamonowych dodajemy wspaniały dyniowy akcent oraz kawowy lukier, które świetnie sprawdzają się również w drożdżowym wydaniu.
Przyprawa pumpkin spice. Zrób ją samodzielnie
Jeśli chodzi o przyprawę pumpkin spice, to jest ona dostępna do kupienia w specjalistycznych sklepach i w internecie. Jeśli jednak chcemy, możemy bez problemu przygotować ją w domu. Wystarczy wymieszać 2 łyżki cynamonu, 1 łyżkę mielonego imbiru, 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonych goździków i odrobinę kardamonu.
Ten wypiek to idealny sposób na aromatyczne śniadanie, kolację czy przekąskę do kawy lub herbaty. Sposób przygotowania nie odbiega zbytnio od zwykłych bułeczek cynamonowych, a smakuje niesamowicie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g purée z dyni
- 70 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice
- Nadzienie:
- 70 g miękkiego masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice
- Lukier latte:
- 150 g cukru pudru
- 2–3 łyżki mocnego espresso
- odrobina wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
- Odstawiamy na ok. 10 minut.
- Do zaczyny dodajemy resztę składników na ciasto.
- Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło mieszamy z cukrem i przyprawami.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
- Smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon i kroimy na bułeczki.
- Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy i ostawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
- W tym czasie mieszamy cukier z kawą i wanilią.
- Polewamy lukrem jeszcze ciepłe bułeczki.