Jagodniki - przepis na bułeczki z jagodami

2021-03-29
Bułeczki z jagodami (jagodzianki)
Autor: thinkstockphotos.com Bułeczki z jagodami.
łatwy
40 min
4

Bułeczki z jagodami, czyli jagodzianki lub jagodniki, można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Z wyrośniętego ciasta należy odrywać kawałki wielkości małych mandarynek i uformować podłużne placki. Na środku każdego położyć łyżkę jagód i dokładnie zlepić ciasto. Sprawdź, jak zrobić bułeczki z jagodami.

1 litr jagód = 0,58 kg

Rożki z jagodami

Razowe jagodzianki

Zawijane drożdżówki z jagodami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • pół kostki margaryny
  • łyżka oleju
  • 4 dag drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • szklanka ciepłego mleka 2%
  •  
  • NADZIENIE:
  • 1/2 litra jagód
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
  • Gdy podrośnie, do miski wsypać cukier i opakowanie cukru waniliowego, dodać resztę mąki, wbić 2 żółtka i jedno białko. Lekko osolić i wymieszać.
  • Dodać olej i rozpuszczone masło. Wyrobić tak, by ciasto odstawało od ręki.
  • Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  • Do jagód dodać cukier, potem mąkę. Za każdym razem lekko wymieszać.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości małych mandarynek i uformować podłużne placki.
  • Na środku każdego położyć łyżkę jagód i dokładnie zlepić ciasto. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Przed pieczeniem posmarować je białkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 15 min.
  • Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-35 minut.