Jagodniki - przepis na bułeczki z jagodami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Bułeczki z jagodami, czyli jagodzianki lub jagodniki, można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Z wyrośniętego ciasta należy odrywać kawałki wielkości małych mandarynek i uformować podłużne placki. Na środku każdego położyć łyżkę jagód i dokładnie zlepić ciasto. Sprawdź, jak zrobić bułeczki z jagodami.
1 litr jagód = 0,58 kg
Rożki z jagodami
Razowe jagodzianki
Zawijane drożdżówki z jagodami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- pół kostki margaryny
- łyżka oleju
- 4 dag drożdży
- opakowanie cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- szklanka ciepłego mleka 2%
- NADZIENIE:
- 1/2 litra jagód
- pół szklanki cukru
- łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
- Gdy podrośnie, do miski wsypać cukier i opakowanie cukru waniliowego, dodać resztę mąki, wbić 2 żółtka i jedno białko. Lekko osolić i wymieszać.
- Dodać olej i rozpuszczone masło. Wyrobić tak, by ciasto odstawało od ręki.
- Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Do jagód dodać cukier, potem mąkę. Za każdym razem lekko wymieszać.
- Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości małych mandarynek i uformować podłużne placki.
- Na środku każdego położyć łyżkę jagód i dokładnie zlepić ciasto. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Przed pieczeniem posmarować je białkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 15 min.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-35 minut.