Jabłkowo-orzechowe ciasto z kremem, czyli Jesienna fantazja
2022-11-25
łatwy
50 min
12
Jesienna fantazja w moim wydaniu to pyszny placek warstwowy, na który składa się blat kruchego ciasta, warstwa pysznych jabłek oraz bita śmietana. Całość wieńczy pyszna karmelowa polewa i posypka z z orzechów lub migdałów. Chyba nie jestem prawdziwą jesieniarą, bo zdecydowanie wolę kawałek jabłkowo-orzechowego ciasta z kremem od modnego pumpkin latte.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kaszy manny
- Warstwa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- odrobina wrzątku
- Wierzch:
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki kremówki
- 1 kopiasta łyżka masła
- duża garść migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem, zrobić dołek i wbić jajka. Dodać schłodzone, pokrojone masło i siekać nożem, aż utworzą się grudki.
- Szybko zagnieść jednolite, zwarte ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną kasza manną.
- Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec 15 min w temp. 180 st.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zostawić na 15-20 min na sitku, aby odciekła nadmiar soku.
- Jabłka posłodzić do smaku, jeśli jest taka potrzeba i dodać kasze mannę, aby nieco zgęstniały.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i piec jeszcze ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
- Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec zmniejszyć obroty miksera, wlać cienkim strumieniem żelatynę.
- Bitą śmietanę wyłożyć równomiernie na wystudzone ciasto, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki do stężenia.
- Do garnka z dość grubym dnem wsypać cukier na karmel. Podgrzewać mieszając, aż całkowicie się rozpuści i nabierze złocistej barwy.
- Do rozpuszczonego cukru dodać masło i kremówkę i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
- Wystudzoną masę wylać na ciasto, wierzch udekorować siekanymi orzechami, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego