Jabłecznik na kefirze: łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jabłecznik na kefirze to łatwy przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które zrobisz w kilka minut. Z czego większość czasu zajmie Ci obieranie jabłek. Polecam to pyszne ciasto na każdą okazję i każdy spadek nastroju!
Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!
Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska
Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami
Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami
Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami
Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI
- 250 ml kefiru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 250 g mąki pszennej
- 2-3 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij jajka z cukrem, połącz z kefirem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i dodaj porcjami przesianą mąkę.
- Lejące się, jednorodne ciasto wyrabiaj, aż znikną grudki, a na samym końcu dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Wlej połowę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż warstwę pokrojonych jabłek.
- Pozostałe ciasto rozprowadź na plasterkach jabłka i od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.