Greckie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
2021-08-05
łatwy
20 min
8
Greckie ciasta owocowe są przepyszne. Zawierają mniej masła, bo ich bazą jest jogurt. Te pyszne ciasta ucierana robią furorę! Koniecznie wypróbuj biszkoptu na bazie jogurtu z soczystymi brzoskwiniami. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g zmiękczonego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 brzoskwinie pokrojone w ósemki
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Użyj tortownicy o wymiarach 24 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj boki i spód tortownicy masłem lub olejem.
- Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
- W osobnej misce utrzyj masło, cukier i 2 jajka na bardzo jasną i puszystą masę. Wystarczy ubijać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach.
- Dodaj wanilię i jogurt grecki i kontynuuj ubijanie, aż otrzymasz kremową masę.
- Utrzymując niską prędkość miksera, doaj mieszankę mąki. Mieszaj tylko do połączenia, nie przesadzaj z ucieraniem.
- Surowe ciasto przełóż do tortownicy. Udekoruj pokrojonymi brzoskwiniami. Posyp cukrem pudrem.
- Wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut. Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika.
- Gdy ciasto się upiecze, ostudź je (nadal w tortownicy) na ruszcie. Gdy ciasto ostygnie przez około 40 minut, wyjmij ciasto z tortownicy.
- Podaj razem z herbatą lub czarną kawą.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca