Genialne połączenie sera, czekolady i orzechów, czyli FIT KNOPPERS dla każdego

Fit Knoppers
Autor: Shutterstock Fit Knoppers to smak ulubionego batonika w formie domowego ciasta
łatwy
40 min
10

Dieta bezglutenowa

Chyba jestem w niebie. Trafiłam na ciasto skrojone pode mnie idealnie. Nie dość że sernik (uwielbiam), nie dość że o smaku wafelków Knoppers (kocham żarliwie), to jeszcze fit (zawsze trochę mniej w boczki). Nie zastanawiałam się długo, od razu przystąpiłam do dzieła. Ciasto wyszło przepyszne, choć muszę przyznać, że nie pozwoliliśmy mu się do końca ścisnąć, więc jedliśmy w formie delikatnie się rozpadającej.

SKŁADNIKI

  • Spód owsiany:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 4-5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru, erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Serowy krem:
  • 1,5 kostki chudego twarożku
  • 3 białka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru lub zamiennika
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • Wierzch czekoladowy:
  • 1 spora garść orzechów ziemnych (naturalnych)
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 3-4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, białka odłożyć na bok.
  • Płatki owsiane zmielić w blenderze, ale niezbyt drobno i niezbyt równomiernie.
  • Dodać jogurt, masło orzechowe, kakao, proszek i żółtka.
  • Wszystko zblendować na jednolitą, ale niezbyt gładką masę.
  • Blaszkę (ok.22-24 cm średnicy), wyłożyć papierem do pieczenia i jej spód wyłożyć masą owsianą. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Białka jajek ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Twaróg zmiksować z całym jajkiem i cukrem (słodzikiem) oraz budyniem.
  • Do masy twarogowej dodać pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie połączyć składniki.
  • Masę serową przełożyć na schłodzony spód, wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 30-40 minut.
  • W tym czasie orzechy posiekać nieregularnie nożem i podprażyć kilka minut na suchej patelni.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać orzechy. Polewę wylać na wierzch ciasta.
  • Całość odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, aby ciasto się ścisnęło.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Galeria: Ciasta bez pieczenia - przepisy na pyszne ciasta na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej