Francuska tarta grysikowa
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Tarta grysikowa z kremem waniliowym, który można wzbogacić dodatkiem rodzynek namoczonych w koniaku lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Przed pieczeniem na masie waniliowej warto też ułożyć ćwiartki moreli.
SKŁADNIKI
- Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła lub dobrej margaryny
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Waniliowy krem:
- 1 l mleka 2-proc.
- 150 g kaszy manny
- 150 g cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 3 jaja
- 50 g masła
- Wykończenie ciasta przed pieczeniem:
- żółtko rozkłócone z kroplą mleka lub 2 łyżeczki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj nożem na stolnicy lub w malakserze mąkę razem z masłem, dodając cukier i sól. Do powstałych okruchów dolej 1/2 szklanki wody i szybko zagnieć (w malakserze miksuj przez 5–10 sekund).
- Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki.
- Do szklanki zimnego mleka wsyp kaszkę i zamieszaj.
- Resztę mleka zagotuj z cukrem, dodając cukier wanilinowy.
- Do gotującego się mleka wlej mannę z mlekiem, ciągle mieszając.
- Gotuj, aż kasza zgęstnieje, przez około 7 minut.
- Kaszkę zdejmij z ognia, dodaj masło, zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, placek przełóż do formy na tartę o średnicy 28 cm. Dobrze wylep boki, odkrój nadmiar ciasta na brzegach.
- Dno ciasta ponakłuwaj widelcem.
- Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj, wytnij dekorację, na przykład serduszka.
- Oddziel żółtka od białek.
- Do masy z kaszki manny dodaj żółtka i wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszaj w kaszkę w trzech porcjach.
- Masę wylej na ciasto.
- Wierzch ozdób wyciętymi z ciasta dekoracjami.
- Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem.
- Piecz przez 45 minut w 200°C.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).