Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański

2021-03-29
Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański
Autor: Shutterstock Delikatne ciasto z ryżu z malinami  to bardzo łatwy do przygotowania deser, odpowiedni także dla wegan i alergików
łatwy
40 min
4

Ciasto z ryżu z malinami nie zawiera glutenu, mąki pszennej i jaj, mogą je więc jeść osoby na diecie bezglutenowej, weganie oraz alergicy. Ciasto z ryżu z malinami konsystencją przypomina trochę sernik. To ciasto, które przygotujemy bez pieczenia, szybko i łatwo.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu
  • 5 szklanek wody
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • łyżka masła lub oleju kokosowego (gdy ciasto przygotowujemy dla wegan)
  • 100 ml malibu lub innego likieru kokosowego
  • 300 g malin lub innych sezonowych owoców
  • do dekoracji – garść płatków migdałów i wiórków kokosowych, owoce
  • Składniki polewy (dla chętnych)
  • 8 kostek ciemnej czekolady
  • łyżka mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości.
  • Dodać mleko kokosowe, wiórki i cukier, a także malibu lub inny likier kokosowy i wymieszać. Wszystko zblendować lub rozdrobnić malakserem.
  • Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować olejem lub masłem.
  • Połowę masę przełożyć do formy (można wcześniej zrobić w niej spód, np. z rozdrobnionych niesłodzonych płatków kukurydzianych),ułożyć na niej owoce, przykryć pozostałą częścią ciasta. Część owoców pozostawić do dekoracji.
  • Na rozgrzanej patelni podprażyć chwilę na złoto płatki migdałów, posypać wierzch ciasta, udekorować owocami i ewentualnie polewą, którą przygotowujemy rozpuszczając czekoladę z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej.
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.