Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ciasto z ryżu z malinami nie zawiera glutenu, mąki pszennej i jaj, mogą je więc jeść osoby na diecie bezglutenowej, weganie oraz alergicy. Ciasto z ryżu z malinami konsystencją przypomina trochę sernik. To ciasto, które przygotujemy bez pieczenia, szybko i łatwo.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu
- 5 szklanek wody
- 800 ml mleka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
- łyżka masła lub oleju kokosowego (gdy ciasto przygotowujemy dla wegan)
- 100 ml malibu lub innego likieru kokosowego
- 300 g malin lub innych sezonowych owoców
- do dekoracji – garść płatków migdałów i wiórków kokosowych, owoce
- Składniki polewy (dla chętnych)
- 8 kostek ciemnej czekolady
- łyżka mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości.
- Dodać mleko kokosowe, wiórki i cukier, a także malibu lub inny likier kokosowy i wymieszać. Wszystko zblendować lub rozdrobnić malakserem.
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować olejem lub masłem.
- Połowę masę przełożyć do formy (można wcześniej zrobić w niej spód, np. z rozdrobnionych niesłodzonych płatków kukurydzianych),ułożyć na niej owoce, przykryć pozostałą częścią ciasta. Część owoców pozostawić do dekoracji.
- Na rozgrzanej patelni podprażyć chwilę na złoto płatki migdałów, posypać wierzch ciasta, udekorować owocami i ewentualnie polewą, którą przygotowujemy rozpuszczając czekoladę z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.