Czekoladowo-pomarańczowe ciasto musowe. Dla miłośników czekolady przełamanej cytrusowymi nutami

Ciasto czekoladowe z musem pomarańczowym
Autor: Shutterstock Ciasto można wykończyć polewą czekoladowa i fantazyjnie udekorować.
łatwy
60 min
10

To świetne ciast na niedzielne podwieczorek, imieniny babci lub spotkanie z przyjaciółmi. Jedyną jego wadą jest to, że znika w mgnieniu oka. Miękkie ciasteczko, pomarańczowy mus i delikatna czekoladowa pianka. Brzmi nieźle? Uwierzcie, smakuje jeszcze lepiej.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 tabliczki deserowej czekolady
  • Mus pomarańczowy:
  • 2 pomarańcze
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • Mus czekoladowy:
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 l śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Olej rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać.
  • Jajka ubić z cukrem. Gdy zrobią się puszyste, cały czas miksując wlać cienkim strumieniem mleko i wystudzony olej.
  • Gdy składniki połączą się zakończyć miksowanie, dodać do masy suche składniki i wymieszać łyżką.
  • Na koniec dodać do ciasta pokrojoną dość drobno czekoladę, wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć pergaminem, przelać do niej ciasto. Piec w 160 st. C do suchego patyczka (30-40 min).
  • Galaretki rozpuścić w połowie ilości gorącej wody podanej na opakowaniu. Przestudzić.
  • Pomarańcze obrać, wyfiletować i zmiksować na mus. Dodać do galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Chłodny i nieco stężały (nie może by zupełnie płynny, bo wsiąknie w ciasto) już mus wylać na ciasto, wstawić do lodówki.
  • Czekoladę na mus czekoladowy połamać włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody lub mleka. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Do gorącej, płynnej czekolady dodać kakao i dokładnie wymieszać, gdy się połączą zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie i stopniowo połączyć z wystudzona czekolada. Mieszać ręcznie - szpatułką lub łyżka drewnianą.
  • Mus czekoladowy wyłożyć na ciasto i wstawić na noc do lodówki. Stężałe ciasto obsypać kakao i udekorować wg uznania.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej