Czekoladowo-pomarańczowe ciasto musowe. Dla miłośników czekolady przełamanej cytrusowymi nutami
2022-09-20
łatwy
60 min
10
To świetne ciast na niedzielne podwieczorek, imieniny babci lub spotkanie z przyjaciółmi. Jedyną jego wadą jest to, że znika w mgnieniu oka. Miękkie ciasteczko, pomarańczowy mus i delikatna czekoladowa pianka. Brzmi nieźle? Uwierzcie, smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 tabliczki deserowej czekolady
- Mus pomarańczowy:
- 2 pomarańcze
- 2 galaretki pomarańczowe
- Mus czekoladowy:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 0,5 l śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem. Gdy zrobią się puszyste, cały czas miksując wlać cienkim strumieniem mleko i wystudzony olej.
- Gdy składniki połączą się zakończyć miksowanie, dodać do masy suche składniki i wymieszać łyżką.
- Na koniec dodać do ciasta pokrojoną dość drobno czekoladę, wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć pergaminem, przelać do niej ciasto. Piec w 160 st. C do suchego patyczka (30-40 min).
- Galaretki rozpuścić w połowie ilości gorącej wody podanej na opakowaniu. Przestudzić.
- Pomarańcze obrać, wyfiletować i zmiksować na mus. Dodać do galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Chłodny i nieco stężały (nie może by zupełnie płynny, bo wsiąknie w ciasto) już mus wylać na ciasto, wstawić do lodówki.
- Czekoladę na mus czekoladowy połamać włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody lub mleka. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do gorącej, płynnej czekolady dodać kakao i dokładnie wymieszać, gdy się połączą zdjąć z ognia i wystudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie i stopniowo połączyć z wystudzona czekolada. Mieszać ręcznie - szpatułką lub łyżka drewnianą.
- Mus czekoladowy wyłożyć na ciasto i wstawić na noc do lodówki. Stężałe ciasto obsypać kakao i udekorować wg uznania.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?