Czekolada do potęgi, czyli obłędne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i czekoladowa posypką
2022-04-30
łatwy
50 min
10
Jeśli tak jak ja uwielbiacie czekoladowe przysmaki, to ciasto z pewnością was zachwyci. Już więcej czekolady w deserze chyba upchnąć się nie da. Bazę stanowi mocno czekoladowy biszkopt, sercem jest mega czekoladowy krem a dzieło wieńczy kakaowa posypka i czekoladowe piegi.
SKŁADNIKI
- 4 jajka M
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 ml mocnej kawy
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 puszka masy krówkowej (ok 500 g)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kakao do posypania
- chipsy czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, jajka i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , soda i cukrem, odstawić.
- Zaparzoną, mocną kawę wlać do rondla, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
- Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.
- Gdy składniki całkowicie się połączą odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Jajka zmiksować z jogurtem, a następnie dodawać stopniowo masę kakaową, ciągle mieszając.
- Na koniec do masy dodać wymieszane wcześniej suche składniki i wymieszać do połączenia.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piec ok 30-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
- Masę krówkową lekko spulchnić mikserem, po czym nie przerywając miksowania wlewać do niej cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę.
- Tak przygotowany krem wyłożyć na odwrócone do góry spodem ciasto, wyrównać. Wierzch udekorować sypkim kakao i czekoladowymi piegami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę