Czekolada do potęgi, czyli obłędne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i czekoladowa posypką

2022-04-30
Czekolada do potęgi, czyli obłędne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i czekoladowa posypką
Autor: Shutterstock Ciasto, które pokochają nie tylko wielbiciele czekolady. Wypróbuj koniecznie!
łatwy
50 min
10

Jeśli tak jak ja uwielbiacie czekoladowe przysmaki, to ciasto z pewnością was zachwyci. Już więcej czekolady w deserze chyba upchnąć się nie da. Bazę stanowi mocno czekoladowy biszkopt, sercem jest mega czekoladowy krem a dzieło wieńczy kakaowa posypka i czekoladowe piegi.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka M
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml mocnej kawy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 puszka masy krówkowej (ok 500 g)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kakao do posypania
  • chipsy czekoladowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, jajka i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , soda i cukrem, odstawić.
  • Zaparzoną, mocną kawę wlać do rondla, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  • Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.
  • Gdy składniki całkowicie się połączą odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Jajka zmiksować z jogurtem, a następnie dodawać stopniowo masę kakaową, ciągle mieszając.
  • Na koniec do masy dodać wymieszane wcześniej suche składniki i wymieszać do połączenia.
  • Blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Piec ok 30-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
  • Masę krówkową lekko spulchnić mikserem, po czym nie przerywając miksowania wlewać do niej cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę.
  • Tak przygotowany krem wyłożyć na odwrócone do góry spodem ciasto, wyrównać. Wierzch udekorować sypkim kakao i czekoladowymi piegami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Galeria: Najlepsze nasze przepisy na ciasta z kremem