Cytrynowy sernik z jagodami – letni deser pełen smaku i aromatu

Cytrynowy sernik z jagodami – letni deser pełen smaku i aromatu
Autor: Shutterstock Cytrynowy sernik z jagodami to doskonały letni deser pełen smaku i aromatu
średni
60 min
10

Jeśli masz ochotę na małe co nieco, zrób sernik z jagodami albo borówkami. Ten aromatyczny i słodko-kwaskowy deser z pewnością cię oczaruje.

Do ciasta możesz użyć gotowego twarogu 3-krotnie mielonego. Ja uważam, że struktura ciasta z grudkami twarogu jest ciekawsza dla podniebienia.

Użyć skórkę z cytryny – koniecznie ekologicznej. Przekonaj się: Czy skórki z cytryn nadają się do jedzenia? Mogą zawierać niebezpieczne substancje

SKŁADNIKI

  • biszkopty lub kruche ciastka do wyłożenia spodu
  • masa serowa:
  • pół kg tłustego twarogu
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie śmietany kremówki 36%
  • skórka z cytryny ekologicznej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • krem cytrynowy:
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • skórka i sok z 2 cytryn (ekologicznych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • W tortownicy ułóż ciastka (możesz je rozkruszyć).
  • Przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem, następnie dodaj twaróg i pozostałe składniki. Nie miksuj zbyt długo, bo ciasto się niepotrzebnie napowietrzy i wówczas w piekarniku sernik najpierw mocno urośnie, a potem opadnie.
  • Wyłóż masę na warstwę ciastek.
  • Tortownicę z ciastem wstaw do większej formy żaroodpornej wypełnionej wrzątkiem – woda powinna sięgać do połowy tortownicy.
  • Upiecz ciasto w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 45 minut.
  • Schłodź ciasto w lodówce – najlepiej przez noc.
  • Tego samego dnia co sernik zrób krem cytrynowy. Umyj cytryny w ciepłej wodzie, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij z cytryn sok. Na parze (garnek z masą w drugim garnku z gorącą wodą) ubij jajka z żółtkami i cukrem. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj energicznie, aż krem zgęstnieje i będzie dochodził do temperatury wrzenia – wtedy natychmiast zdejmij garnek z ognia. Przestygły krem wstaw do lodówki – tak jak sernik – na całą noc.
  • Następnego dnia wierzch sernika posmaruj kremem i ułóż na nim jagody (bądź borówki) i plastry cytryny.
Twaróg - jadalne białe złoto
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej