Cytrynowy sernik z jagodami – letni deser pełen smaku i aromatu
2022-07-29

średni
60 min
10
Jeśli masz ochotę na małe co nieco, zrób sernik z jagodami albo borówkami. Ten aromatyczny i słodko-kwaskowy deser z pewnością cię oczaruje.
Do ciasta możesz użyć gotowego twarogu 3-krotnie mielonego. Ja uważam, że struktura ciasta z grudkami twarogu jest ciekawsza dla podniebienia.
Użyć skórkę z cytryny – koniecznie ekologicznej. Przekonaj się: Czy skórki z cytryn nadają się do jedzenia? Mogą zawierać niebezpieczne substancje
SKŁADNIKI
- biszkopty lub kruche ciastka do wyłożenia spodu
- masa serowa:
- pół kg tłustego twarogu
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- opakowanie śmietany kremówki 36%
- skórka z cytryny ekologicznej
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soku z cytryny
- krem cytrynowy:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru pudru
- 80 g masła
- skórka i sok z 2 cytryn (ekologicznych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W tortownicy ułóż ciastka (możesz je rozkruszyć).
- Przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem, następnie dodaj twaróg i pozostałe składniki. Nie miksuj zbyt długo, bo ciasto się niepotrzebnie napowietrzy i wówczas w piekarniku sernik najpierw mocno urośnie, a potem opadnie.
- Wyłóż masę na warstwę ciastek.
- Tortownicę z ciastem wstaw do większej formy żaroodpornej wypełnionej wrzątkiem – woda powinna sięgać do połowy tortownicy.
- Upiecz ciasto w kąpieli wodnej w temperaturze 150ºC przez około 45 minut.
- Schłodź ciasto w lodówce – najlepiej przez noc.
- Tego samego dnia co sernik zrób krem cytrynowy. Umyj cytryny w ciepłej wodzie, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij z cytryn sok. Na parze (garnek z masą w drugim garnku z gorącą wodą) ubij jajka z żółtkami i cukrem. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj energicznie, aż krem zgęstnieje i będzie dochodził do temperatury wrzenia – wtedy natychmiast zdejmij garnek z ognia. Przestygły krem wstaw do lodówki – tak jak sernik – na całą noc.
- Następnego dnia wierzch sernika posmaruj kremem i ułóż na nim jagody (bądź borówki) i plastry cytryny.
Twaróg - jadalne białe złoto