Cygańskie ścieżki - efektowne ciasto z kolorowym wnętrzem

Cygańskie ścieżki
Autor: Shutterstock Cygańskie ścieżki to ciasto z efektem WOW
łatwy
50 min
12

Kiedy pierwszy raz przygotowywałam to ciasto, bardzo mi zależało na spektakularnym efekcie, dlatego szalone, kolorowe wnętrze deseru ukryłam pod skromną dekoracją z polewy czekoladowej. Nikt nie spodziewał się że pod stonowanymi kolorami wierzchu ukrywa się taka feeria barw i struktur. Efekt WOW gwarantowany.

SKŁADNIKI

  • 8 białek
  • 1,5 szklanka cukru
  • 1,5 szklanka + 1 łyżka mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki suchego maku
  • 1,5 kisielu wiśniowego
  • szczypta soli
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 galaretki wiśniowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Oraz:
  • galaretki w różnych kolorach (2-3 kolory)
  • gotowa polewa biała (opcjonalnie)
  • gotowa polewa ciemna 
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kolorowe galaretki rozpuścić w połowie ilości wrzątku, wylać na płaski talerz i zostawić do ostygnięcia i stężenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, zmniejszyć nieco obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej (najlepiej wlać cienkim strumieniem)
  • Masę podzielić na 4 równe części. Do pierwszej z nich dodać 2 żółtka i łyżkę mąki, dokładnie zmiksować, dzięki czemu uzyskamy ciasto jasne.
  • Do drugiej części należy dodać kakao uzyskując ciasto ciemne, do kolejnej mak na masę makową, ostatnią wymieszać z kisielem wiśniowy,
  • Warto pamiętać, aby każda z części mieszać osobną łyżką, aby kolory nie pobrudziły się nawzajem.
  • Niedużą tortownicę wyłożyć papierem i wylewać po dwie łyżki każdej masy na jej środek, aby powstały kolorowe okręgi (jak w przypadku babki zebra).
  • Ciasto piec w 180 st. C. przez 40-45 minut., wyjąć i ostudzić, przekroić na dwa blaty.
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, na koniec powoli wlać wystudzoną i tężejącą galaretkę i połączyć składniki.
  • Wcześniej przygotowane kolorowe galaretki pokroić w niedużą kostkę i wmieszać do masy śmietanowej.
  • Masę wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim. Wierzch i boki udekorować polewą i tartą czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki na noc.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej