Cygańskie ścieżki - efektowne ciasto z kolorowym wnętrzem
2022-01-06

łatwy
50 min
12
Kiedy pierwszy raz przygotowywałam to ciasto, bardzo mi zależało na spektakularnym efekcie, dlatego szalone, kolorowe wnętrze deseru ukryłam pod skromną dekoracją z polewy czekoladowej. Nikt nie spodziewał się że pod stonowanymi kolorami wierzchu ukrywa się taka feeria barw i struktur. Efekt WOW gwarantowany.
SKŁADNIKI
- 8 białek
- 1,5 szklanka cukru
- 1,5 szklanka + 1 łyżka mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanki oleju
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżki suchego maku
- 1,5 kisielu wiśniowego
- szczypta soli
- Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 galaretki wiśniowa
- 2 łyżki cukru pudru
- Oraz:
- galaretki w różnych kolorach (2-3 kolory)
- gotowa polewa biała (opcjonalnie)
- gotowa polewa ciemna
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kolorowe galaretki rozpuścić w połowie ilości wrzątku, wylać na płaski talerz i zostawić do ostygnięcia i stężenia.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, zmniejszyć nieco obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej (najlepiej wlać cienkim strumieniem)
- Masę podzielić na 4 równe części. Do pierwszej z nich dodać 2 żółtka i łyżkę mąki, dokładnie zmiksować, dzięki czemu uzyskamy ciasto jasne.
- Do drugiej części należy dodać kakao uzyskując ciasto ciemne, do kolejnej mak na masę makową, ostatnią wymieszać z kisielem wiśniowy,
- Warto pamiętać, aby każda z części mieszać osobną łyżką, aby kolory nie pobrudziły się nawzajem.
- Niedużą tortownicę wyłożyć papierem i wylewać po dwie łyżki każdej masy na jej środek, aby powstały kolorowe okręgi (jak w przypadku babki zebra).
- Ciasto piec w 180 st. C. przez 40-45 minut., wyjąć i ostudzić, przekroić na dwa blaty.
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, na koniec powoli wlać wystudzoną i tężejącą galaretkę i połączyć składniki.
- Wcześniej przygotowane kolorowe galaretki pokroić w niedużą kostkę i wmieszać do masy śmietanowej.
- Masę wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim. Wierzch i boki udekorować polewą i tartą czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki na noc.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę