Cudowne ciasto czekoladowe ze śliwkami: proste i pyszne!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto czekoladowe ze śliwkami to deser o obłędnym smaku - przypomina smakiem śliwki w czekoladzie, a jednocześnie jest ciasto jest miękkie i wilgotne, po prostu pyszne! Wypróbuj przepis, szczególnie, że ciasto udaje się nie tylko ze świeżymi, ale też z mrożonymi owocami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 200 g czekolady (tabliczka mlecznej, tabliczka deserowej)
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 kg śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztapiamy w rondelku razem z pokruszonymi tabliczkami czekolady.
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
- Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem. Wlewamy je do suchej mieszanki, mieszamy łyżką.
- Przestudzoną roztopioną czekoladę wlewamy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do formy (22 x 33 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut.