Cudowna szarlotka z papierówek z budyniem

Szarlotka z papierowek z budyniem
Autor: Shutterstock Szarlotka z papierowek z budyniem w rustykalnej aranżacji.
łatwy
40 min
8

Papierówki to pierwsze, letnie jabłka. To stara odmiana, niestety już rzadziej spotykana. mają jasnozieloną lub żółtą skórkę i chrupiący, soczysty, niezbyt słodki, orzeźwiający miąższ. Smakują znakomicie na surowo, ale równie dobrze w deserach. Szarlotka z papierówkami i budyniem to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek i aksamitnego budyniu jedyne w swoim rodzaju.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg papierówek
  • 2-3 łyżki cukru
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj jajka i posiekaj schłodzone masło. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę.
  • Ugotuj gęsty budyń na mleku. Jeśli budyń jest bez cukru, dodaj 2 łyżki, jeśli zawiera już cukier - nie dodawaj więcej.
  • Jabłka obierz, jedno lub dwa odłóż, a resztę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na grubej tarce.
  • Starte jabłka dokładnie odsącz z nadmiaru płynu. Odłożone jabłka pokrój na cienkie plasterki, skrop odrobiną cytryny.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel w proporcji 2:1. Mniejszy kawałek włóż jeszcze na chwile do zamrażarki.
  • Większą część ciasta pokrój na plastry i wyłóż nim spód blaszki(najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie ugotowany budyń.
  • Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, na nie zetrzyj zamrożone ciasto.
  • Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok 50 min.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej