Cudowna szarlotka z papierówek z budyniem
2021-08-12
łatwy
40 min
8
Papierówki to pierwsze, letnie jabłka. To stara odmiana, niestety już rzadziej spotykana. mają jasnozieloną lub żółtą skórkę i chrupiący, soczysty, niezbyt słodki, orzeźwiający miąższ. Smakują znakomicie na surowo, ale równie dobrze w deserach. Szarlotka z papierówkami i budyniem to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek i aksamitnego budyniu jedyne w swoim rodzaju.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- Masa jabłkowa:
- 1,5 kg papierówek
- 2-3 łyżki cukru
- Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj jajka i posiekaj schłodzone masło. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę.
- Ugotuj gęsty budyń na mleku. Jeśli budyń jest bez cukru, dodaj 2 łyżki, jeśli zawiera już cukier - nie dodawaj więcej.
- Jabłka obierz, jedno lub dwa odłóż, a resztę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na grubej tarce.
- Starte jabłka dokładnie odsącz z nadmiaru płynu. Odłożone jabłka pokrój na cienkie plasterki, skrop odrobiną cytryny.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel w proporcji 2:1. Mniejszy kawałek włóż jeszcze na chwile do zamrażarki.
- Większą część ciasta pokrój na plastry i wyłóż nim spód blaszki(najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie ugotowany budyń.
- Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, na nie zetrzyj zamrożone ciasto.
- Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok 50 min.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?