Ciasto z prażonymi jabłkami i cynamonem. Bez jajek, a wychodzi puszyste i pyszne

ciasto z prażonymi jabłkami i cynamonem
Autor: Shutterstock Ciasto z prażonymi jabłkami i cynamonem to obłędny deser na jesienne popołudnie.
łatwy
45 min
12

Jakie ciasto można zrobić z jabłkami? Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z prażonymi jabłkami i cynamonem to strzał w 10. Ten słodki wypiek smakuje obłędnie i bardzo łatwy do samodzielnego upieczenia w domu. Wystarczy kilka prostych składników i kilkanaście minut wolnego czasu. Poznajcie sprawdzony przepis na ciasto z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Jak zrobić ciasto z prażonymi jabłkami?

Przepis na pyszne ciasto z prażonymi jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Nie trzeba mieć dużego doświadczenia w domowych wypiekach, aby obłędne ciasto z prażonymi jabłkami udało się już za pierwszym razem.

Przygotowanie ciasta z prażonymi jabłkami można podzielić na kilka etapów:

  • 1. etap – pokrojenie i uprażenia jabłek z cynamonem i cukrem trzcinowym
  • 2. etap – wymieszanie składników na ciasto
  • 3. etap – przełożenie ciasta i ułożenie jabłek w formie
  • 4. etap – upieczenie ciasta z prażonymi jabłkami

Jak upiec ciasto z prażonymi jabłkami?

Pieczenie domowego ciasta z jabłkami jest proste i szybkie. Umieszczone w formie ciasto z prażonymi jabłkami wstawia się do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 170 stopni C. Ciasto piecze się przez niewiele ponad pół godziny. Najlepiej sprawdzić, czy jest już upieczone, za pomocą drewnianego patyczka. Po upieczeniu ciasto trzeba odstawić do całkowitego ostygnięcia, a przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.

Jak podawać ciasto z prażonymi jabłkami?

Ciasto, w którym ukryły się pyszne prażone jabłka z cynamonem, jest uniwersalne i świetnie smakuje o każdej porze roku. Najlepsze jest jednak jesienią, kiedy dostępne są jabłka odmiany reneta. Są świetnie do prażenia, szybko miękną i rozpadają się na patelni. Ciasto z prażonymi jabłkami można podawać na deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się także na święta i inne okazje jak urodziny czy imieniny. Dzięki temu, że przepis jest tak prosty, można upiec je, kiedy tylko przyjdzie ochota na pyszne domowe ciasto z jabłkami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 360 ml mleka
  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu
  • 100 g oleju
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • Cukier cynamonowy:
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej jabłka. Wsypać cukier trzcinowy i cynamon. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Przygotować cukier cynamonowy. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i odstawić.
  • Mąkę przespać do miski. Wsypać proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon. Wymieszać.
  • Mleko wymieszać z jogurtem i olejem roślinnym. Dodać do składników suchych i dokładnie wymieszać.
  • Połowę ciasta przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć prażone jabłka i posypać połową cukru cynamonowego. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch i posypać cukrem cynamonowym.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser posypane cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
więcej