Ciasto z jagodami i kruszonką - świetny przepis na dużą blachę
2021-07-10
łatwy
15 min
12
Dieta wegetariańska
Ciasto z jagodami i kruszonką to smak lata w najlepszym wydaniu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, pieczenie godzinkę, po czy smakołyk znika z blaszki, zanim całkowicie wystygnie, przynajmniej u nas. Dlatego zawsze na wszelki wypadek robię podwójna porcję na dużą blachę.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 6 szklanek mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 l świeżych jagód
- Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać.
- Dodać jogurt, olej i jajka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać łyżka.
- Gęste i kleiste ciasto przełożyć do blaszki - wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
- Jagody umyć, osuszyć i przebrać. Oprószyć odrobiną maki i wyłożyć na ciasto.
- Składniki kruszonki wymieszać w misce i rozdrabniać palcami do uzyskania grudkowatej kruszonki.
- Wstawić do piekarnika na 60-70 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze