Ciasto z jagodami i kruszonką - świetny przepis na dużą blachę

Ciasto z jagodami i kruszonką
Autor: Shutterstock Ciasto z jagodami i kruszonką najlepiej przygotować od razu w dużej blaszce.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto z jagodami i kruszonką to smak lata w najlepszym wydaniu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, pieczenie godzinkę, po czy smakołyk znika z blaszki, zanim całkowicie wystygnie, przynajmniej u nas. Dlatego zawsze na wszelki wypadek robię podwójna porcję na dużą blachę.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 l świeżych jagód
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać.
  • Dodać jogurt, olej i jajka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać łyżka.
  • Gęste i kleiste ciasto przełożyć do blaszki - wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
  • Jagody umyć, osuszyć i przebrać. Oprószyć odrobiną maki i wyłożyć na ciasto.
  • Składniki kruszonki wymieszać w misce i rozdrabniać palcami do uzyskania grudkowatej kruszonki.
  • Wstawić do piekarnika na 60-70 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej