Ciasto włoski narzeczony - obłędny deser o smaku cappuccino
2021-11-16

łatwy
55 min
8
Dieta wegetariańska
Ciasto włoski narzeczony to idealna kompozycja smaków dla miłośników kawowych deserów. Miękki i puszysty biszkopt, przełożony fantastycznym kremem cappuccino, a do tego nutka chałwy i gorzkiej czekolady dają połączenie jedyne w swoim rodzaju. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cappuccino w proszku
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- Oraz:
- 3 łyżki cappuccino
- 0,5 szklanki wrzątku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g chałwy śmietankowej lub waniliowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem ciasta, aby się zagrzały. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka o temperaturze pokojowej ubić na jasną, puszystą masę. nie przerywając miksowania dodawać po trochu cukier.
- Gdy cukier się rozpuści nie przerywając miksowania wlać bardzo cienkim strumieniem olej, a następnie partiami dodawać mąkę.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem.
- Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na minimum pół godziny, potem wystudzić na kratce.
- 3 łyżki cappuccino zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty, nie przerywając ubijania dodawać niewielkimi porcjami jogurt, a następnie cukier i cappuccino.
- Gdy składniki dokładnie się połączą wlać cienkim strumieniem chłodną żelatynę i miksować aż dokładnie połączy się z kremem.
- Biszkopt przekroić na dwa blaty, oba dobrze nasączyć zaparzonym wcześniej i przestudzonym cappuccino.
- Na spodni blat wyłożyć 3/4 kremu, pokruszyć na niego chałwę i posypać startą na tarce czekoladą. Przykryć drugim blatem.
- Wierzch posmarować resztą kremu i obsypać kawą rozpuszczalną.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?