Ciasto włoski narzeczony - obłędny deser o smaku cappuccino

Ciasto włoski narzeczony
Autor: Shutterstock Ciasto włoski narzeczony to deser idealny dla miłośników kawy.
łatwy
55 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto włoski narzeczony to idealna kompozycja smaków dla miłośników kawowych deserów. Miękki i puszysty biszkopt, przełożony fantastycznym kremem cappuccino, a do tego nutka chałwy i gorzkiej czekolady dają połączenie jedyne w swoim rodzaju. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cappuccino w proszku
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody
  • Oraz:
  • 3 łyżki cappuccino
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g chałwy śmietankowej lub waniliowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem ciasta, aby się zagrzały. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka o temperaturze pokojowej ubić na jasną, puszystą masę. nie przerywając miksowania dodawać po trochu cukier.
  • Gdy cukier się rozpuści nie przerywając miksowania wlać bardzo cienkim strumieniem olej, a  następnie partiami dodawać mąkę.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć  papierem, przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem.
  • Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na minimum pół godziny, potem wystudzić na kratce.
  • 3 łyżki cappuccino zalać gorącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty, nie przerywając ubijania dodawać niewielkimi porcjami jogurt, a następnie cukier i cappuccino.
  • Gdy składniki dokładnie się połączą wlać cienkim strumieniem chłodną żelatynę i miksować aż dokładnie połączy się z kremem.
  • Biszkopt przekroić na dwa blaty, oba dobrze nasączyć zaparzonym wcześniej i przestudzonym cappuccino.
  • Na spodni blat wyłożyć 3/4 kremu, pokruszyć na niego chałwę i posypać startą na tarce czekoladą. Przykryć drugim blatem.
  • Wierzch posmarować resztą kremu i obsypać kawą rozpuszczalną.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej